Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po násilnom incidente na hranici s Čínou zahynuli traja indickí vojaci

Čínsky prezident Si Ťin-pching a indický premiér Narendra Modi
Čínsky prezident Si Ťin-pching a indický premiér Narendra Modi (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup, File)

NAÍ DILLÍ - Traja indickí vojaci zahynuli v noci na utorok pri "násilnom incidente" pri spoločnej hranici s Čínou v údolí rieky Galván, ktoré sa nachádza v kašmírskom regióne Ladákh. Informovala o tom v utorok indická armáda, na ktorú sa odvolala agentúra AFP.

Podľa indickej armády sú "straty na oboch stranách", avšak Čína nespomenula žiadne úmrtia či zranenia. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí v utorok tento incident potvrdil a obvinil Indiu z prekročenia hranice a "útoku na čínsky personál". Podľa anonymného zdroja z indickej armády sa momentálne na mieste nachádzajú vysokopostavení vojenskí predstavitelia oboch strán, ktorí sa snažia situáciu upokojiť.

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami. Za posledné desaťročia však nedošlo k žiadnym úmrtiam, aj keď od mája sa do sporu zapojili tisíce vojakov z oboch krajín. Len minulý týždeň čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že vzájomný pohraničný spor budú krajiny riešiť prostredníctvom diplomatických kanálov a "pokojnej diskusie". Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar neskôr vydal podobné vyhlásenie.

Indické médiá a iné zdroje však naznačili, že sa zdá, že India prenikla do čínskych oblastí, ktoré obsadzuje Čínska ľudová oslobodzovacia armáda, vrátane severnej strany jazera Pangong Tso a častí strategicky dôležitého údolia rieky Galván.

Viac o téme: HraniceVojaciČínaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu