Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ambasáda USA odstránila plagát na podporu hnutia proti rasizmu: Išlo o žiadosť od Pompea

Americká ambasáda v Južnej Kórei z fasády svojej budovy odstránila transparent
Americká ambasáda v Južnej Kórei z fasády svojej budovy odstránila transparent (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Americká ambasáda v Južnej Kórei v utorok uviedla, že z fasády svojej budovy odstránila transparent podporujúci hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ako aj dúhovú vlajku vyjadrujúcu podporu komunite LGBT, aby sa tak vyhla "nesprávnemu vnímaniu". Stalo sa tak po tom, ako sa objavili správy, že tieto symbolické gestá vyvolali nevôľu administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa, píše agentúra Jonhap.

Veľvyslanectvo transparent, ktorý je symbolom spomínaného antirasistického hnutia, pripevnilo na budovu v sobotu, no v pondelok z nej zmizol. Spravodajská stanica CNN citujúc anonymný zdroj uviedla, že žiadosť na odstránenie transaparentu prišla od ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. "Úmyslom veľvyslanca nebolo podporovať alebo povzbudzovať dary žiadnej konkrétnej organizácii. Aby sa zamedzilo klamlivému dojmu, že doláre daňovníkov boli použité v prospech takýchto organizácií, nariadil odstránenie transparentu," uviedol pre Jonhap hovorca americkej ambasády v Soule.

Predstaviteľ ambasády však zdôraznil, že tento krok v nijakom prípade nezmenšuje princípy a ideály vyjadrené umiestnením tohto transparentu. Ambasáda bude údajne hľadať iné spôsoby, ako v týchto ťažkých časoch sprostredkovať základné americké hodnoty, akými sú rasová rovnosť, sloboda prejavu a právo na pokojný protest. Veľvyslanec Washingtonu v Kórei Harry Harris citoval slová bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý povedal, že z "rozmanitosti získavame našu silu", napísala agentúra AFP.

Ako napísala ambasáda na Twitteri, išlo o "posolstvo solidarity" proti policajnej brutalite a odhodlanie bojovať za tolerantnejšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. Išlo o reakciu na úmrtie neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda pri zásahu belošských policajtov 25. mája v americkom meste Minneapolis. Floy ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

Viac o téme: AmbasádaTransparentOdstránenieUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu