Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prelomový verdikt v USA: Najvyšší súd odmietol diskrimináciu na pracovisku

Budova Najvyššieho súdu USA
Zobraziť galériu (2)
Budova Najvyššieho súdu USA (Zdroj: SITA/AP/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok rozhodol, že platný federálny zákon, ktorý zakazuje diskrimináciu na pracoviskách, sa vzťahuje aj na gejov a transgenderové osoby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhodnutie podporilo šesť z deviatich sudcov Najvyššieho súdu. Na základe tohto prelomového verdiktu budú gejovia transgenderové osoby pod ochranou amerického zákona o občianskych právach z roku 1964, ktorý okrem iného zakazuje diskrimináciu zamestnancov na základe pohlavia, rasy, farby pleti, pôvodu a náboženského vyznania.

Rozsudok oznámil sudca Neil Gorsuch, ktorého v roku 2017 vymenoval do funkcie americký prezident Donald Trump. S rozhodnutím nesúhlasila trojica konzervatívnych sudcov, ďalší dvaja konzervatívci sa naopak pridali ku štvorici liberálne orientovaných sudcov.

Trumpova administratíva v rámci konania pred Najvyšším súdom oponovala argumentom navrhovateľov, ktorými boli zamestnanci z LGBT komunity z troch štátov USA. Najvyšší súd ešte v júni 2015 rozhodol, že homosexuálne páry majú ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA, pripomína Reuters.

V Spojených štátoch existuje štrukturálny rasizmus

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie v pondelok uviedol, že vláda prezidenta USA Donalda Trumpa by mala verejne priznať existenciu štrukturálneho rasizmu v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra DPA. CERD vo svojom vyhlásení tiež vyzval americkú vládu, aby "jednoznačne a bezpodmienečne odmietla a odsúdila rasovo motivované prípady zabitia Afroameričanov a príslušníkov ďalších menšín".

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Výbor OSN, zložený z 18 nezávislých expertov z celého sveta, v tejto súvislosti odporučil systematické vzdelávanie v oblasti boja proti diskriminácii na úrovni amerických federálnych, štátnych i lokálnych úradov. Experti apelovali na Washington, aby zintenzívnil vyšetrovanie prípadov zneužívania policajných právomoci vrátane údajného neprimeraného nasadzovania sily voči súčasnej vlne protestov v USA.

Demonštrácie po celých Spojených štátoch, často sprevádzané násilnosťami, vypukli po májovom úmrtí Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v dôsledku brutálneho policajného zásahu v Minneapolise v štáte Minnesota.

Viac o téme: ZákonDiskrimináciaUSANajvyšší súdLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu