Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump sa domnieva, že zranený 75-ročný protestujúci bol provokatér

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že 75-ročný demonštrant, ktorého vážne zranila polícia pri zásahu, bol provokatérom z hnutia ANTIFA. Trump svoju teóriu zverejnil v utorok na Twitteri, informovala agentúra DPA.

Martin Gugino (75) sa pred dvomi týždňami zúčastnil na proteste v meste Buffalo v štáte New York. Dvaja policajti ho počas demonštrácie zrazili na zem, pri čom sa Gugino vážne zranil na hlave. Incident je zaznamenaný na videu.

"Protestujúci z Buffala môže byť provokatérom (hnutia) ANTIFA," napísal Trump na Twitteri. Rovnakú teóriu odvysielala spravodajská stanica One America News Network (OANN), ktorá je Trumpovi dlhodobo naklonená. Trump začiatkom júna na Twitteri vyzval, aby bolo ľavicové hnutie ANTIFA zaradené na zoznam teroristických organizácií.

Gugino sa zo zranení zotavuje v nemocnici. Dvoch buffalských policajtov obvinili z napadnutia. Proti Trumpovmu obvineniu sa postavili viacerí aktivisti aj Guginovi priatelia. Jezuitský kňaz James Martin uviedol, že Gugino je "mierový aktivista a dobrovoľník v Katolíckom robotníckom hnutí". Protesty v Spojených štátoch vypukli po zabití Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi. Jeden z nich mu vyše osem minút kľačal na krku, hoci sa Floyd opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.

Viac o téme: DemonštrácieProtestujúciDonald TrumpProvokatér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu