Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svet sa pomaly, ale isto otvára: Belgičania môžu ísť do kaviarní, Rusko otvára hranice

Ľudia v Belgicku môžu navštevovať kaviarne a reštaurácie Zobraziť galériu (4)
Ľudia v Belgicku môžu navštevovať kaviarne a reštaurácie (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Belgicko vstúpilo v pondelok do tretej fázy päťdielnej stratégie postupného uvoľňovania karanténnych opatrení prijatých v polovici marca pre chorobu COVID-19. Znamená to opätovné otvorenie barov, kaviarní a reštaurácií, ale aj športových stredísk a ďalších tried na školách.

Tretia fáza rušenia karanténnych opatrení však prebieha za dodržiavania prísnych hygienických podmienok a s dôrazom na zachovanie 1,5-metrového odstupu medzi ľuďmi. Týka sa to najmä zákazníkov v kaviarňach a reštauráciách, ktorých majitelia znížili počet stolov a majú povinnosť postupne usádzať návštevníkov na určené miesta a obmedzovať fyzický kontakt so zákazníkmi.

Premiérka Belgicka Sophie Wilmesová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Zo stolov zmizli nápojové a jedálne lístky, ponuka je znázornená na tabuliach na stene a pred vchodom. Nočné bary musia zavrieť najneskôr o 01.00 h. Pre obyvateľov Belgicka to znamená aj rozšírenie "spoločenskej bubliny" - teda počtu ľudí, s ktorými sa môžu cez týždeň stretnúť - zo štyroch na desať osôb. O týždeň, 15. júna, Belgicko opätovne otvorí svoje hranice pre cestujúcich z krajín Európskej únie, Británie a krajín schengenského priestoru.

Kroky federálnej vlády určuje vývoj koronakrízy v krajine. V priebehu nedele pribudlo 122 nakazených osôb, čím počet infikovaných dosiahol od marca 59.348 prípadov. Za posledných 24 hodín však pre kontamináciu novým typom koronavírusu muselo byť hospitalizovaných len 23 osôb, pričom viac ako štvrtina pacientov pochádzala z opatrovateľských domovov. V pondelok ráno bolo internovaných celkovo 573 pacientov, z toho 116 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a 70 pacientov bolo odkázaných na respiračnú pomoc. V nedeľu v spojitosti s Covidom-19 zomrelo 11 osôb, čím oficiálny počet obetí dosiahol stav 9606.

Rusko avizovalo čiastočné otvorenie svojich hraníc

Rusko ohlásilo v pondelok prvé kroky na ceste k zmierňovaniu reštriktívnych opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu vrátane čiastočného otvorenia hraníc. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že nie je jasné, kedy avizované uvoľnenia vstúpia do platnosti.

Červené námestie v Moskve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

Ako uviedol v televíznom prejave ruský premiér Michail Mišustin, vláda podpísala dekrét umožňujúci ruským občanom vycestovať z krajiny za účelom práce, štúdia, lekárskej starostlivosti či starostlivosti o chorých príbuzných. Zo zdravotných dôvodov či poskytovania starostlivosti o členov rodiny budú mať povolený vstup do Ruska aj cudzinci. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že na obnovenie medzinárodných letov, ktoré boli pozastavené koncom marca, zatiaľ "nebol stanovený dátum".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Prezident Vladimir Putin vyzval v máji na postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení s tým, že Rusku sa šírenie nového koronavírusu podarilo spomaliť. Tamojší zdravotnícki predstavitelia však od polovice mája evidujú denne približne 9000 nových prípadov nákazy. Niektorí odborníci sa preto obávajú, že k zmierňovaniu zavedených obmedzení dochádza príliš skoro.

Od utorka bude možné v Moskve voľne cestovať a pohybovať sa

Starosta Moskvy Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že od utorka sa v ruskom hlavnom meste skončia prísne karanténne opatrenia vrátane obmedzení pohybu občanov, ktoré boli zavedené pre obavu zo šírenia nákazy nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a TASS. Sobianin na svojom blogu napísal, že od utorka 9. júna sa upúšťa od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu.

Všetci Moskovčania vrátane občanov starších než 65 rokov a ľudí trpiacich chronickým ochorením sa budú môcť po meste voľne pohybovať, cestovať a navštevovať tamojšie verejné miesta. Na verejnosti a v prostriedkoch verejnej dopravy bude však aj naďalej povinné nosiť ochranné rúška na tvár a dodržiavať fyzický, prinajmenšom 1,5-metrový odstup od iných ľudí, dodal starosta.

Moskovské úrady nariadili na konci marca svojim občanom, aby okrem nevyhnutných prípadov nevychádzali z domu. V meste sa zatvorilo množstvo obchodov, stravovacích zariadení, parkov, telocviční a ďalších obdobných inštitúcií. Opatrenia však začali medzičasom - ako došlo k zlepšeniu situácie v súvislosti s nákazou - už úrady uvoľňovať, píše TASS.

V Dánsku opäť otvorili športové haly, telocvične a bazény

V Dánsku sa v pondelok mohli znovu otvoriť športové haly, telocvične a plavecké bazény. V rámci uvoľňovania reštriktívnych opatrení sa taktiež zvýšil z 10 na 50 počet ľudí, ktorí sa môžu zhromaždiť na jednom mieste. Informovala o tom agentúra DPA.

Výstroj i náradie na cvičenie musia v zmienených znovuotvorených prevádzkach dezinfikovať po každom zákazníkovi. Osobám navštevujúcim kurzy jogy napríklad ministerstvo zdravotníctva odporučilo, aby si na cvičenie nosili vlastné podložky. V rámci postupného uvoľňovania obmedzení, ktoré Dánsko zaviedlo v marci v dôsledku pandémie, sa už nedávno znovu otvorili školy, reštaurácie, divadlá, kiná aj obchody.

Svet sa pomaly, ale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix via AP)

Vláda okrem toho zvažuje, že výnimočne povolí aj väčšie zhromaždenia - do 500 ľudí - avšak za predpokladu, že na nich bude možné zabezpečiť fyzické odstupy medzi jednotlivými účastníkmi. Tomu by mohli vyhovovať napríklad veľké futbalové arény, v skorých hrávajú zápasy kluby dánskej futbalovej ligy. V Dánsku dosiaľ zaznamenali 11.948 prípadov nákazy novým koronavírusom a 589 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

Viac o téme: DánskoRuskoBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu