Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína varuje turistov pred nárastom rasizmu voči Aziatom: Austrália vyhlásenia Pekingu odmieta

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

SYDNEY - Austrália odmietla vyhlásenia Pekingu, ktorý varoval svojich občanov, aby z dôvodu znepokojujúceho nárastu rasovo motivovaných incidentov voči Číňanom a Aziatom v Austrálii do tejto krajiny radšej necestovali. V sobotu o tom informovala agentúra DPA.

Austrálsky minister turizmu Simon Birmingham v sobotu povedal, že tvrdenia čínskeho ministra kultúry a turizmu, ktorý podľa agentúry Sinchua varoval Číňanov pred nárastom rasovo motivovaných útokov voči občanom ázijských krajín, sa nezakladajú na faktoch. Podľa Číny má byť rasizmus Austrálčanov dôsledkom šírenia obáv z nového koronavírusu.

"V oblasti akceptovania multikulturalizmu a migrácie je austrálska spoločnosť najúspešnejšou na svete. Čínska komunita v Austrálii sa na tomto úspechu výrazne podieľa," uviedol Birmingham. Austrálske univerzity navštevujú viac ako dva milióny čínskych študentov, čo austrálskej ekonomike každý rok prinesie 12 miliárd austrálskych dolárov (7,3 miliardy eur).

Toto varovanie Číny prichádza v čase trvajúceho napätia medzi oboma krajinami, keďže predseda austrálskej vlády Scott Morrison sa predčasom postavil za návrh medzinárodného vyšetrovania čínskej reakcie v úvodnej fáze pandémie koronavírusu SARS-CoV-2

V austrálskych médiách a na sociálnych sieťach sa nedávno objavili správy o obťažovaní občanov z ázijských krajín. Antidiskriminačný orgán v najľudnatejšom štáte Austrálie - Novom Južnom Walese - počas koronavírusovej pandémie tiež zaznamenal nárast počtu sťažností týkajúcich sa rasistických prejavov voči občanom ázijských krajín, ktorí na verejnosti čelili urážkam, pľuvancom, obťažovaniu a posmechom z dôvodu nosenia rúšok.

Viac o téme: RasizmusČínaAustráliaPekingAziati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu