Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Austrálska polícia upozornila ľudí, aby nešli na piatkové protesty v Sydney

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SYDNEY - Austrálska polícia upozornila ľudí, aby sa nezúčastňovali v Sydney na piatkových protestoch pod mottom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), pokiaľ nechcú riskovať, že ich zatkne polícia. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Polícia v austrálskom štáte Nový Južný Wales vo štvrtok vyhlásila, že ide o neoprávnené zhromaždenie, pretože organizátori ho vopred neoznámili polícii. Na vynútenie protivírusových opatrení v dôsledku ochorenia COVID-19 polícia použije všetky dostupné prostriedky a prítomní ľudia môžu byť zatknutí. Účastníci protestu môžu dostať pokutu až v hodnote 1000 dolárov (608 eur).

Polícia tiež požiadala najvyšší súd, aby zastavil konanie demonštrácie za práva utečencov, ktorá sa má taktiež uskutočniť v Sydney, ale až v sobotu. Protesty podporujúce hnutie za práva Afroameričanov sa v Austrálii konali aj minulú sobotu. V Sydney sa na nich aj napriek varovaniam polície a politikov zišlo približne 20.000 ľudí. Protesty sa konali aj v mestách Melbourne, Brisbane či Adelaide.

Niektorí účastníci minulotýždňových protestov upozorňovali aj na nespravodlivé zaobchádzanie s domorodými Austrálčanmi vo väzniciach. Podľa vládnej správy z minulého mesiaca majú mladí aborigéni 22-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú zadržaní alebo skončia v nápravnom systéme, než iné skupiny mladistvých v krajine.

Viac o téme: ProtestyPolícia SydneyAsutrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu