Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Cárske hnutie: Neuveríte, kde cvičia na boj nemeckých pravicových extrémistov

(Zdroj: Twitter/RIM)

BERLÍN – Militantní pravicoví extrémisti z Nemecka boli údajne trénovaní na boj v špeciálnom tábore neďaleko Petrohradu v severnom Rusku. Paramilitárny výcvik tu vraj absolvovalo niekoľko členov mládežníckej organizácie NPD Mladí nacionalisti a strany Tretia cesta.

Píše o tom denník Bild, citujúc magazín Focus a bezpečnostné kruhy. Účastníci boli vyškolení v používaní zbraní a výbušnín, ako aj pri vojenskom boji zblízka. O tábore sa hovorí, že je za ním „Ruské cárske hnutie“ známe svojou rasistickou agitáciou. Spojené štáty ho až v apríli tohto roku zaradili na zoznam globálnych teroristických skupín. Ruské cárske hnutie (RIM) má v blízkosti Petrohradu dva výcvikové tábory. Podľa správ ruských médií je pohyb ultrapravicových kresťansko-ortodoxných Rusov v ich domovskej krajine klasifikovaný ako extrémistický, ale nie zakázaný.

Odborník na boj proti terorizmu z ministerstva zahraničných vecí USA vo Washingtone Nathan Sales uviedol, že Spojené štáty svoje rozhodnutie o zaradení hnutia na spomínaný zoznam odôvodnili: „RIM je teroristická skupina v polovojenskom štýle, ktorá poskytuje výcvik neonacistom a obhajcom bielej moci.“ Hnutie sa snaží podnecovať Európanov a Američanov proti údajným nepriateľom.

Nemeckí vyšetrovatelia o tom vedia

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo iba, že krok Spojených štátov nepomáha v boji proti terorizmu. Washington navyše k prípadu neposkytol žiadne podrobnosti. Na demonštráciách v Rusku možno členov hnutia Russkoye Imperskoye Dvizhenije, ako sa volá v originále, vždy vidieť s nápadnými žlto-čiernymi vlajkami, ako vyzýva na obnovenie ruského impéria. Podľa časopisu Focus boli nemecké bezpečnostné orgány informované o výcviku nemeckých pravicových extrémistov v Rusku. Vyšetrovatelia však nemohli vycestovať do Petrohradu z právnych dôvodov.

Viac o téme: ExtrémistiNemciRuskoParamilitantný tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu