Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší prípad policajnej brutality v USA! Šokujúce VIDEO Starší muž je po zákroku vo vážnom stave

Policajt na proteste strčil do seniora, ten zostal ležať na chodníku Zobraziť galériu (2)
Policajt na proteste strčil do seniora, ten zostal ležať na chodníku (Zdroj: TASR/AP)

BUFFALO – V čase, keď Spojené štáty po úmrtí Georgea Floyda zmietajú najväčšie občianske nepokoje od smrti Martina Luthera Kinga, sa objavilo video, ako dvaja policajti v americkom meste Buffalo zhodili na zem 75-ročného muža.

Čítajte aj: Srdcervúce priznanie matky Floydovej dcéry (6): FOTO Chcela vedieť, ako otecko zomrel

Zábery z Buffala priniesla miestna rozhlasová stanica WBFO. Zachytávajú 75-ročného vysokého sivovlasého belocha, ktorý sa blíži k postupujúcim ťažkoodencom - senior nepatril k protestujúcim.

Jeden policajt do neho strčí obuškom a druhý rukou. Muž následne spadne na chrbát. Potom je počuť prasknutie a mužovi sa začne rinúť z rany na hlave krv.

Video: Policajt na proteste strčil do seniora, ten zostal ležať na chodníku

„Video ma hlboko znepokojilo,“ uviedol starosta Buffala Byron Brown. „Po dňoch pokojných protestov a niekoľkých jednaní, ktoré som absolvoval s policajným vedením a zástupcami verejnosti, je táto udalosť deprimujúca,“ dodal. Podľa Browna je muž vo vážnom, ale v stabilizovanom stave v nemocnici. Jeho presný zdravotný stav ale nie je známy. 

Zakopol a spadol?

Video z Buffala ukazuje, ako väčšina policajtov ďalej postupuje okolo muža ležiaceho na chrbte. Strážnik, ktorý do neho strčil obuškom, sa nad ním začal skláňať, kolega mu však naznačil, aby šiel ďalej. V pozadí videa je počuť, ako niekto privoláva zdravotníkov. 

Policajt na proteste strčil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dvaja zdravotníci podľa WBFO potom pomohli zranenému do sanitky. Polícia uviedla, že senior utrpel zranenia, keďže zakopol a spadol. Zo záberov je ale zrejmé, že to bolo ináč. Policajný komisár Byron Lockwood podľa starostu Buffala naridil, aby bolo začaté vyšetrovanie a postavil dočasne dvoch policajtov mimo služby bez možnosti dostávať plat.

Spojené štáty zmietajú nepokoje

Protesty v USA vypukli po tom, ako bol policajt Chauvin zachytený na videu, keď v pondelok 25. mája pri zásahu na jednej z ulíc v meste v Minneapolis najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Georgea Floyda.

Čítajte aj: Bývalý policajt obvinený z vraždy Georgea Floyda nebol nijaký anjelik: Temná minulosť!

Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa pri tom sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo v Minneapolise protesty, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania a medzičasom sa rozšírili aj do ďalších amerických miest.

Viac o téme: USAGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu