Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protesty v USA pokračujú: Dav strhol sochu prezidenta Konfederácie Davisa

Socha generála Konfederácie Roberta E. Leeho
Socha generála Konfederácie Roberta E. Leeho (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber)

RICHMOND - Demonštranti v meste Richmond ležiacom na východnom pobreží USA strhli v noci na štvrtok sochu jediného prezidenta Konfederovaných štátov amerických Jeffersona Davisa, ktorá sa nachádzala na ulici Monument Avenue. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Jeffersonova socha, ktorú v hlavnom meste štátu Virgínia strhli v stredu večer krátko pred 23.00 h miestneho času (štvrtok 04.00 SELČ), zostala ležať na zemi uprostred križovatky. Na miesto neskôr dorazila aj richmondská polícia. K strhnutiu sochy došlo v čase masových protestov v USA, ktoré podnietila smrť Afroameričana Georgea Floyda pri tvrdom zásahu belošského policajta. Cieľom ľudí protestujúcich proti rasizmu sa v posledných dňoch stali viaceré sochy otrokárov či ľudí reprezentujúcich obdobie koloniálnej nadvlády v Spojených štátoch, Holandsku či v Británii.

Guvernér štátu Virgínia Ralph Northam z Demokratickej strany ešte minulý týždeň nariadil odstránenie sochy generála Konfederácie Roberta E. Leeho, ktorá je od miesta, kde stála socha Jeffersona, vzdialená len štyri bloky. Sudca však v pondelok vydal súdny príkaz, ktorý guvernérovi nasledujúcich desať dní znemožňuje podniknúť ďalšie kroky.

Od Floydovej smrti totiž niektoré úrady v južných štátoch USA, kde až do roku 1863 platilo otrokárstvo, v súčasnosti nariaďujú odstraňovanie pamiatok postavených na počesť Konfederácie, ktorej štáty v minulosti obhajovali zachovanie otroctva. V približne 130 kilometrov vzdialenom meste Portsmouth demonštranti v stredu odrazili hlavy štyrom sochám, ktoré boli súčasťou pamätníka na Konfederáciu, a zvalili ich na zem. Dav totiž rozhnevalo rozhodnutie portsmouthskej mestskej rady odložiť presunutie pamätníka. K podobnému incidentu došlo v Richomde aj v utorok večer, keď demonštranti zapálili a hodili do jazera sochu moreplavca Krištofa Kolumba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu