Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šéf Pentagónu Mark Esper nariadil previerku nasadenia Národnej gardy počas protestov

Americký minister obrany Mark Esper
Americký minister obrany Mark Esper (Zdroj: SITA/Army Staff Sgt. Nicole Mejia/Department of Defense via AP)

WASHINGTON - Minister obrany USA Mark Esper nariadil preskúmať nasadenie príslušníkov Národnej gardy počas nedávnej vlny protestov, ktorá vypukla po úmrtí Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zásahu. Informovala o tom v piatok televízia CNN.

Esper nariadil rozsiahlu previerku nasadenia Národnej gardy vo štvrtok. Viesť ju bude jeho námestník Ryan McCarthy a zameria sa hlavne na spoluprácu tejto rezervnej zložky ozbrojených síl USA s federálnymi a miestnymi orgánmi. Závery previerky by mal minister dostať do konca júla.

Podľa Pentagónu je previerka štandardnou procedúrou, ktorá sa nariaďuje po každej rozsiahlejšej operácii Národnej gardy. Jej členovia sú prevažne príslušníci americkej armády, ktorí slúžia len na čiastočný úväzok, spravidla len na území Spojených štátov. "Národná garda v posledných týždňoch profesionálne a účinne podporovala orgány činné v trestnom konaní v mestách po celých Spojených štátoch," uviedol Esper vo vyhlásení. 

Súčasne vyjadril vďaku všetkým nasadeným príslušníkom Národnej Gardy, ktorí podľa neho pomáhali zabezpečovať možnosť pokojného priebehu demonštrácií a súčasne zabraňovali násilnostiam namiereným voči ľuďom a majetku. V súvislosti s nedávnou vlnou protestov bolo po celých USA aktivovaných zhruba 74.000 členov Národnej gardy. Išlo o najrozsiahlejšie nasadenie tejto ozbrojenej zložky v súčasných dejinách USA.

Viac o téme: ProtestyPrevierkaNasadenieNárodná gardaMark EsperGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu