Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protesty v New Yorku a Washingtone boli pokojné, polícia však zatýkala

Protestujúca s transparentom Zobraziť galériu (4)
Protestujúca s transparentom (Zdroj: SITA/The' N. Pham/The Virginian-Pilot via AP)

NEW YORK - V New Yorku v stredu pokračovali pokojné protesty proti usmrteniu Afroameričana Georgea Floyda pri policajnom zásahu. Skorý zákaz vychádzania, lejak a dobre premyslená policajná taktika zrejme zabránili ničeniu z predchádzajúcich nocí. Vo štvrtok nadránom o tom informovala tlačová agentúra AP.

Niektorí kritici uviedli, že pokoj nastal za vysokú cenu, lebo mesto bolo nútené zastaviť sa už o 20.00 h miestneho času - mosty sa pre dopravu zatvorili a polícia zatkla desiatky disciplinovaných ľudí za porušenie zákazu vychádzania. Približne hodinu po termíne, keď mali ľudia opustiť ulice, sa začali policajti posúvať smerom k davom demonštrantov v newyorských štvrtiach Manhattan a Brooklyn. Občas ľudí postriekali paprikovým sprejom alebo použili obušky proti demonštrantom, ktorí sa nepohybovali dostatočne rýchlo.

V uliciach amerických miest
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

Šéf newyorskej polície Terence Monahan oznámil, že zatkli okolo 60 ľudí v blízkosti Central Parku - patrili do veľkej skupiny protestujúcich, ktorí pochodovali z miesta neďaleko rezidencie starostu. Mestský verejný obhajca Jumaane Williams, ktorý sa zúčastnil na zhromaždení v centre Brooklynu, vyjadril hnev nad tým, že boli rozohnané pokojné demonštrácie. "Nemôžem uveriť, čo som práve videl a zažil," napísal na Twitteri. Použitie sily proti nenásilným protestujúcim označil za "odporné".

V uliciach amerických miest
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

S prichádzajúcim večerom bolo hlásených iba niekoľko prípadov úmyselného poškodzovania majetku a násilia, k akým dochádzalo v predchádzajúcich dňoch počas demonštrácií - vtedy protestujúci podpaľovali policajné vozidlá a hádzali do policajtov rôzne predmety. Nevyčíňali ani bandy výtržníkov, ktorí na svojom pochode ulicami predtým porozbíjali mnoho obchodov a vykradli tovar.

V uliciach amerických miest
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

Protesty v americkom hlavnom meste Washington boli pokojné - okolo Bieleho domu totiž stála na stráži Národná garda a policajti, prieskumné lietadlá sledovali demonštrantov zo vzduchu. Demonštranti sa rozdelili na dve skupiny: jedna zostala pri Bielom dome a druhá pochodovala ku Kapitolu. Protestujúci niesli pútače a skandovali, ale neboli žiadne náznaky, že by mohlo dôjsť k zrážkam s policajnými silami.

V San Franciscu policajti smrteľne postrelili muža, 22-ročného Seana Monterrosu, podozrivého z vlámania do lekárne. Policajti si totiž kladivo pripevnené k pásu mladíka pomýlili so strelnou zbraňou, informovala v stredu polícia. Prípad sa stal ešte v utorok nadránom.

Viac o téme: ProtestyUSAGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu