Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nemecko predstavilo stimulačný balík na naštartovanie ekonomiky po pandémii

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecko poskytne 130 miliárd eur v rámci stimulačného balíka na naštartovanie ekonomiky, vážne zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu, oznámila v stredu kancelárka Angela Merkelová.

Opatrenia, načrtnuté v 15-stranovom dokumente, majú široký záber. Napríklad bude dočasne znížená daň z pridanej hodnoty (DPH), rodiny dostanú 300 eur na každé dieťa a ľudia kupujúci elektrické autá získajú od vlády dvojnásobne vyššiu dotáciu 6000 eur, informovala tlačová agentúra AFP.

"Rozsah balíka dosiahne výšku 130 miliárd eur na obdobie rokov 2020-2021. Z tejto sumy poskytne 120 miliárd spolková vláda," uviedla Merkelová. "Máme ekonomický stimulačný balík, balík zameraný na budúcnosť a okrem toho teraz riešime aj naše povinnosti voči Európe a medzinárodným kruhom," dodala nemecká kancelárka.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Merkelová spomenula milióny zamestnancov v Nemecku, ktorí majú skrátený pracovný čas. A pokračovala: "To ukazuje, aká krehká a nestabilná je celá situácia, a prečo musíme dodať ekonomike stimul, ak chceme zachovať pracovné miesta. Musíme vyjsť z tejto krízy energicky," uviedol minister financií Olaf Scholz.

Nový stimul bude doplňovať masívny záchranný balík vo výške 1,1 bilióna eur, ktorý bol schválený už v marci - ten pozostáva z garantovaných pôžičiek, dotácií a programov pre skrátený pracovný čas, aby nemuselo dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu