Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nespokojní poslanci nemeckej CDU: Rozhodnutie stiahnuť vojakov USA je neopodstatnené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

BERLÍN - Dvaja nemeckí poslanci skritizovali rozhodnutie USA stiahnuť viac ako štvrtinu amerických vojakov rozmiestnených na území Nemecka. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Poslanec Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen uviedol v rozhovore pre miestne médium, že rozhodnutie stiahnuť amerických vojakov považuje za "veľmi poľutovaniahodné". Röttgen poznamenal, že sa nezakladá na "žiadnom opodstatnenom dôvode", pričom dodal, že americkí vojaci sú v Nemecku vítaní.

Podpredseda poslaneckého klubu CDU Johann Wadehpul povedal, že urobiť takéto rozhodnutie bez toho, aby ho Spojené štáty najprv konzultovali so svojimi spojencami v NATO, "opäť raz dokazuje, že vláda Donalda Trumpa zanedbáva svoje základné vodcovské povinnosti". Podľa nemeckej agentúry DPA mal Wadephul tiež uviesť, že z nezhôd medzi spojencami NATO by mohli ťažiť Rusko a Čína.

O plánovanom znížení početného stavu informoval v piatok denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na vyjadrenia amerických vládnych predstaviteľov. Americký prezident Donald Trump podľa nich nariadil Pentagónu, aby sa do septembra 2020 znížil počet amerických vojakov v Nemecku o približne 9500.

Na nemeckom území je v súčasnosti trvale umiestnených 34.500 príslušníkov armády USA. Spojené štáty už vlani v lete pohrozili stiahnutím časti amerických vojakov z Nemecka. Stalo sa tak v kontexte napätia medzi Berlínom a Washingtonom okolo nemeckých príspevkov do NATO a zahraničných misií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu