Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Brutálne zatýkanie: V Minneapolise pokračovali demonštrácie proti policajnému násiliu

(Zdroj: youtube/The Telegraph)

MINNEAPOLIS - Demonštrácie proti policajnému násiliu v americkom štáte Minnesota sprevádzali výtržnosti a zrážky medzi protestujúcimi a políciou, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Ľudia v meste Minneapolis vyšli v stredu do ulíc už druhý deň po sebe po tom, ako v pondelok v dôsledku policajného zásahu zomrel Afroameričan George Floyd. Štyroch policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, v utorok prepustili zo služby a prípad vyšetrujú štátne aj federálne úrady. Demonštranti v stredu podpálili jeden obchod a vtrhli do priestorov predajne maloobchodného reťazca Target. Polícia použila slzotvorný plyn a snažila sa demonštrantom zabrániť preliezť oplotenie okolo policajnej stanice, kde pracovali aj policajti, ktorí sa podieľali na pondelkovom zásahu.

Ľudia sa v stredu zhromaždili aj na mieste, kde polícia Floyda zatkla. Toto zhromaždenie však prebehlo bez vandalizmu. Floyda zatkla polícia v pondelok večer za priestupok po tom, ako údajne pri platbe v obchode použil falošnú 20-dolárovú bankovku. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Zatknutý upozorňoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Krátko na to zomrel v nemocnici.

Floydova smrť podľa AFP vyvolala v USA pobúrenie. Americký prezident Donald Trump na Twitteri mužovu smrť označil za "smutnú a tragickú". "Požiadal som o urýchlené vyšetrenie a vysoko oceňujem všetku prácu, ktorú odvádzajú miestne orgány činné v trestnom konaní," napísal prezident. Takisto vyjadril sústrasť Floydovej rodine a priateľom.

Viac o téme: NásilieZatýkanieDemonštráciePolícia Minneapolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu