Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdá rana pre Lajčáka: Kosovský prezident Thaci odmietol rokovania so Srbskom, ktoré mal viesť

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci odmietol v utorok účasť na rozhovoroch o normalizácii vzťahov so Srbskom, ktoré mal viesť osobitný vyslanec Európskej únie Miroslav Lajčák. Namiesto toho Thaci vyzval na silnejšiu úlohu USA v tomto procese, píše agentúra Reuters.

Kosovo vyhlásilo od Srbska nezávislosť v roku 2008 po takmer desaťročie trvajúcich nepokojoch. V roku 2013 Kosovo súhlasilo s dialógom vedeným EÚ, ktorý mal vyriešiť najpálčivejšie problémy so Srbskom. Normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou je jednou z podmienok EÚ pre začatie prístupových rokovaní a Ruska pre zrušenie veta, ktoré bráni Kosovu vo vstupe do OSN.

V marci šéf európskej diplomacie Josep Borell vymenoval za osobitného vyslanca EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom slovenského diplomata Miroslava Lajčáka. Slovensko je jedna z piatich krajín Únie, ktorá neuznáva Kosovo ako samostatný štát. Ďalšími sú Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko. "Pred nami budú sedieť dvaja vyjednávači z krajín, ktoré neuznávajú kosovskú nezávislosť," povedal Thaci novinárom v Prištine, pričom mal na mysli Lajčáka a Borella, bývalého španielskeho ministra zahraničných vecí.

Thaci spresnil, že by sa zúčastnil na rokovaniach, ktoré by zorganizovali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Nemám nijaký záujem zúčastniť sa rokovaní, ktoré vedie Lajčák," uviedol. Thaci ďalej dodal, že iba Spojené štáty, ktoré pred 25 rokmi dohodli mier v Bosne a Hercegovine a viedli údery NATO proti Srbsku v roku 1999, môžu skutočne posunúť dialóg medzi Kosovom a Srbskom.

Nezávislosť Kosova uznalo už 110 krajín vrátane Spojených štátov. Americký prezident Donald Trump vymenoval za amerického vyslanca v Kosove bývalého veľvyslanca v Nemecku Richarda Grenella. Tomu sa podarilo dohodnúť obnovenie komerčných letov a železničného spojenia medzi Kosovom a Srbskom.

Viac o téme: RozhovorySlovenskoSrbskoKosovoHashim ThaciMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu