Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Takto si to v Taliansku nepredstavovali: V Pompejach je viac sprievodcov ako turistov

Američania Colleen a Marvin Hewsonovci kráčajú počas znovuotvorenia archeologického miesta v talianskych Pompejach neďaleko Neapola Zobraziť galériu (2)
Američania Colleen a Marvin Hewsonovci kráčajú počas znovuotvorenia archeologického miesta v talianskych Pompejach neďaleko Neapola (Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

POMPEJE - Známe talianske archeologické nálezisko na mieste niekdajšieho antického mesta Pompeje je po uvoľnení obmedzení v dôsledku koronavírusovej pandémie opäť otvorené pre verejnosť. Zatiaľ sa v ňom ale nachádza viac sprievodcov ako turistov. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Výnimočne zachované zvyšky starovekého mesta, ktoré pred takmer 2000 rokmi pokryl po erupcii neďalekého vulkánu Vezuv sopečný popol, sú po rímskom Koloseu zvyčajne druhým najnavštevovanejším miestom v krajine. V utorok však boli aj tie najikonickejšie ruiny v Pompejach vrátane amfiteátra úplne prázdne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Pompejach, ktoré vlani navštívili bezmála štyri milióny ľudí, dúfajú, že domáci turisti aspoň čiastočne vyplnia medzeru po zahraničných návštevníkoch, ktorí majú do júna zakázané do Talianska cestovať. Návštevníci sa po areáli náleziska môžu pohybovať len po jednej vyznačenej trase, no 9. júna pribudne ďalšia. Vstupenky stoja päť eur, avšak ľudia si ich musia kúpiť vopred. Pri vstupe im tiež zmerajú teplotu.

Taliansko v rámci uvoľňovania karanténnych opatrení v utorok otvorilo prvé pamiatky a múzeá. Hranice pre občanov Európskej únie chce Taliansko otvoriť 3. júna. Rakúsko to však považuje za príliš skorý termín, keďže Taliansko je jednou z najviac zasiahnutých krajín. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa Taliansko eviduje 230.158 nakazených a 32.877 obetí.

Rímske Koloseum opäť otvoria 1. júna

Rímske Koloseum od 1. júna opäť otvorí svoje brány pre návštevníkov. Zatvorené bolo takmer tri mesiace z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. Turisti si pri návšteve budú musieť lístky rezervovať vopred, pri vstupe im pracovníci zmerajú teplotu a budú povinní mať na sebe rúško alebo inú ochranu tváre. Dovnútra budú chodiť v skupinách po 14 ľuďoch každých 15 minút.

Zahraniční turisti sú vystrašení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Andrew Medichini)

Turisti, ktorí budú chcieť navštíviť Forum Romanum, rímske námestie blízko Kolosea, budú musieť ísť po štyroch určených trasách s dĺžkou od pol hodiny do dva a pol hodiny. Štandardná cena lístka zostáva 16 eur. Poobedný lístok však Archeologický park Koloseum ponúkne za zníženú cenu 9,50 eura.

Koloseum svoje brány zavrelo 8. marca, keď talianska vláda zaviedla obmedzenia v dôsledku pandémie koronavírusu. Koloseum je najpopulárnejšia turistická atrakcia v Taliansku. Minulý rok ho navštívilo 7,5 milióna turistov.

Viac o téme: PandémiaTalianskoNeapolPompejeKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu