Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Michal sa nevie zbaviť covidu-19 celé mesiace, vedci hovoria o mŕtvych vírusoch

Michal H. Zobraziť galériu (2)
Michal H. (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

PRAHA – V jeho koži by nechcel byť nik! Michal z Prahy sa nemôže zbaviť koronavírusu vyše dvoch mesiacov. Dovedna už absolvoval viac ako desať testov. V jeho prípade môže ísť o mŕtve vírusy.

Takmer 60 percent infikovaných sa podľa pražských hygienikov vylieči z ochorenia covid-19 do dvoch týždňov. Zhruba mesiac sa zotavuje 18 percent pacientov, Jestvuje ale aj veľmi malá skupina ľudí, ktorí na negatívny výsledok čakajú oveľa dlhšie, medzi nimi je aj Michal.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Bizarný prípad v Česku: Seniorka doplatila zdravím na svoj nápad, TOTO nerobte!

„Môžem maximálne základné veci, ktoré človek robí – jesť, spať, ísť na toaletu, inak vlastne nesmiem nič. Myslím si, že nie je zdravé to, že som dva mesiace zatvorený v byte,“ opísal televízii Nova infikovaný Michal s tým, že žiť na 76 metroch štvorcových sa skrátka nedá.

Čech má podľa svojich slov vírus v tele už celých 64 dní. Infikoval sa od otca, ktorý skončil na pľúcnej ventilácii. Michal žije sám, o nákupy a psa sa mu teraz stará rodina.

Michal H.
Zobraziť galériu (2)
Michal H.  (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Aj z vyjadrenia šéfky súkromného laboratória vyplýva, že mužov stav je veľmi nezvyčajný. „Nikdy sme nevideli, že by nejaký pacient bol pozitívny dlhšiu dobu, než, povedzme, 14 dní,“ podotkla Soňa Peková, vedúca laboratória Tilia.

Naopak, pražská Nemocnice na Bulovce tvrdí, že pacienti s vyše dvojtýždennou pozitivitou nie sú ničím výnimočným. „Bežne sa stretávame s tým, že je to oveľa dlhšia doba. Niekto, naopak, vylučuje kratšiu dobu,“ uviedla primárka infekčného oddelenia Hana Roháčová.

Prečo je tomu tak? Jednou z teórií vedcov je, že môže ísť o takzvané mŕtve vírusy. Test sa teda ukáže ako pozitívny, ale človek nie je chorý a nemá príznaky.

Test na koronavírus pritom nemusí byť len negatívny či pozitívny, ale aj takzvane hraničný – odbery sa musia opakovať. „V okamihu, keď nie je jednoznačne povedané, že test je negatívny, tak sa s tým pacientom narába ako s potenciálne infekčným,“ doplnila Roháčová. Pacient tak naďalej ostáva v karanténe.

Viac o téme: ČeskoNákazaKaranténaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu