Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Taliani chcú zistiť skutočný rozsah nákazy: Úrady otestujú 150-tisíc ľudí

Koronakríza v Taliansku stále trvá Zobraziť galériu (3)
Koronakríza v Taliansku stále trvá (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - Taliansko od pondelka začína s testovaním 150.000 ľudí na prítomnosť protilátok nového koronavírusu za účelom zistenia skutočného rozsahu nákazy v krajine. Cieľom je zistiť, koľko ľudí bolo infikovaných a či sa tento počet zhoduje s oficiálnymi údajmi. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Testovanie, ktoré má byť vykonané v približne 2000 lokalitách po celom Taliansku, budú mať na starosti pracovníci talianskeho ministerstva zdravotníctva a Červeného kríža a jeho výsledky spracujú miestne štatistické úrady. Vďaka tejto forme testovania úrady dokážu identifikovať aj ľudí, ktorí mali alebo majú len minimálne alebo žiadne príznaky ochorenia COVID-19 vyvolávaného novým koronavírusom.

Účasť na testovaní je dobrovoľná a údaje všetkých účastníkov musia byť anonymizované. Taliansko patrí medzi krajiny sveta, ktoré koronavírusová pandémia zasiahla vôbec najtvrdšie. Talianske úrady celkovo evidujú už približne 230.000 prípadov ochorenia COVID-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ochorenie si v Taliansku podľa oficiálnych štatistík vyžiadalo už takmer 33.000 obetí, no experti predpokladajú, že skutočný počet úmrtí je oveľa vyšší. Niektoré dôkazy tiež naznačujú, že vírus sa dostal do krajiny niekoľko týždňov pred prvým oficiálne potvrdeným prípadom.  

Taliansko sa opäť vracia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Luca Bruno, Claudio Furlan/LaPresse via AP, )

Taliansko však nie je prvou krajinou, kde úrady spúšťajú rozsiahle testovanie za účelom zistenia skutočného rozsahu nákazy. Španielsko plánuje otestovať 90.000 ľudí a Nemecko 30.000.

Talianska vláda sa obáva vypuknutia nepokojov

Talianska vláda sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu a z nej vyplývajúcej krízy obáva vypuknutia nepokojov v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra APA. "Musíme sa postarať o to, aby boli podporné opatrenia rýchlo zavedené. Inak hrozí, že sa občania (Talianska) rozhnevajú a tomu musíme zabrániť," povedala v nedeľu večer v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RAI 2 talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

Mimoriadne veľkému tlaku čelia reštaurácie, pizzerie či pohostinstvá: až 92 percent z nich totiž vyjadrilo nespokojnosť s príjmami počas prvého týždňa od uvoľnenia prísnych opatrení. Na negatívne dôsledky obmedzení spojených s pandémiou COVID-19 sa sťažujú aj kaderníctva a kozmetické salóny, ako vyplýva z údajov zväzu obchodníkov Confcommercio.

Taliansko sa opäť vracia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Luca Bruno, Claudio Furlan/LaPresse via AP, )

Taliansko spustilo v pondelok ďalšie uvoľnenia obmedzení - takmer vo všetkých regiónoch krajiny sa otvorili za prísnych opatrení športové strediská a plavárne. V športových halách je potrebné dodržiavať najmenej dvojmetrový odstup a na plavárňach je povolená len jedna osoba na sedem metrov štvorcových. Prístroje na športoviskách sa musia po každom použití vydezinfikovať.

Výnimku predstavuje Lombardsko, ktoré bolo najviac postihnutou oblasťou v Taliansku. Spomínané zariadenia sa tam otvoria až 31. mája. Do konca mája zostanú zatvorené aj mestské kúpaliská v Bologni.

Viac o téme: ObetePandémiaNakazeníŠtatistikyRímTalianskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu