Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Čína je otvorená spolupráci pri zisťovaní pôvodu COVID-19, tvrdí minister Wang I

Wang I
Wang I (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

PEKING - Čína je "otvorená" medzinárodnej spolupráci zameranej na zistenie zdroja nového koronavírusu, avšak takéto vyšetrovanie nesmie podliehať politickému zasahovaniu. Uviedol to v nedeľu čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Odsúdil súčasne amerických politikov, ktorí sa podľa neho snažia "vykonštruovať dohady" o pôvode tohto patogénu a "stigmatizovať Čínu", informuje agentúra AFP. Prípadné žaloby vznesené voči Číne v súvislosti s ochorením COVID-19 by podľa Wanga boli v rozpore s medzinárodnými právnymi princípmi a tí, ktorí ich chcú podať, "fantazírujú a sami sa ponížia", citovala ministra agentúra AP.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Čína je otvorená spolupráci s medzinárodnou vedeckou komunitou na preskúmaní zdroja tohto vírusu," povedal Wang na tlačovej konferencii popri výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu. "Zároveň sa nazdávame, že by to malo byť profesionálne, čestné a konštruktívne."

Spojené štáty a Austrália v uplynulých týždňoch apelovali na vyšetrovanie pôvodu koronavírusovej pandémie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež vyzvala Peking, aby ju prizval k vyšetrovaniu zdroja, Čína však navrhla, aby sa takáto "globálna reakcia" na chorobu COVID-19 posúdila až po skončení pandémie.

Prezident USA Donald Trump i jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo obvinili Čínu z nedostatku transparentnosti v tejto záležitosti a opakovane podporovali teóriu, že tento vírus unikol z čínskeho laboratória s maximálnym stupňom zabezpečenia. Väčšina vedcov sa domnieva, že vírus s označením SARS-CoV-2 sa preniesol na ľudí zo zvierat, možno na trhu v stredočínskom meste Wu-chan, kde predávajú exotické živočíchy na konzumáciu, píše AFP.

Viac o téme: SpoluprácaPôvodZisťovanieČínaKoronavírusWang ICOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu