Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Francúzsky minister zdravotníctva chce obmedziť používanie lieku proti malárii

Olivier Veran
Olivier Veran (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran chce obmedziť používanie populárneho lieku proti malárii hydroxychlorochín na liečbu nákazy novým koronavírusom, pretože nová štúdia ukázala neúčinnosť tohto lieku a varovala pred jeho zvýšenými zdravotnými rizikami. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Véran v sobotu na Twitteri napísal, že francúzsku komisiu pre verejné zdravie požiadal, aby do 48 hodín vypracovala nové pravidlá pre predpisovanie hydroxychlorochínu a ďalších liekov. Minister citoval konkrétnu štúdiu, vykonanú na 100.000 pacientoch po celom svete a zverejnenú v piatok v odbornom časopise Lancet.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Véran uviedol, že hydroxychlorochín a súvisiaci liek na maláriu chlorochín neboli účinné proti koronavírusu a spája sa s nimi väčšie riziko smrti a problémy srdcového rytmu. Popredný francúzsky virológ Dr. Didier Raoult vyvolal na začiatku pandémie celosvetovú pozornosť, vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, svojím výskumom, v ktorom tvrdil, že hydroxychlorochín zmierňuje prejavy ochorenia COVID-19 spôsobené koronavírusom.

Raoultova kancelária sa k ministrovmu kroku nevyjadrila. Francúzsko v minulosti zahrnulo liek hydroxychlorochín do experimentálneho testovania mnohých liečiv a terapií a potom povolilo jeho používanie u hospitalizovaných pacientov, pripomenula AP.

Viac o téme: LiekPandémiaMaláriaFrancúzskoParížKoronavírusOlivier Véran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu