Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V čínskom parlamente predložili návrh zákona o opatreniach pre Hongkong

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Návrh nového zákona na sprísnenie bezpečnostných opatrení v Hongkongu predložili v piatok na schválenie v čínskom parlamente, oznámili tamojšie štátne médiá. Predpokladá sa, že tento krok vyvolá v tomto poloautonómnom meste ďalšie protesty, informovala tlačová agentúra AFP.

Návrh, ktorý už odsúdili Spojené štáty aj hongkonskí prodemokratickí aktivisti ako útok na slobody obyvateľov Hongkongu, bol predložený počas otváracieho dňa týždňového zasadania Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov - jednokomorového čínskeho parlamentu. Hovorca parlamentu Čang Jie-suej vo štvrtok neskoro večer bez uvedenia detailov vyhlásil, že snemovňa zváži návrh na bezpečnostnú legislatívu v Hongkongu.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang v prejave o stave štátu, ktorým otvoril v piatok výročnú schôdzu parlamentu, uviedol iba toľko, že Čína "ustanoví a vylepší právne systémy a mechanizmy na posilnenie národnej bezpečnosti" v Hongkongu.

Peking však vyjasnil, že chce prijať legislatívu na sprísnenie bezpečnostných opatrení v Hongkongu s cieľom obmedziť rastúce prodemokratické hnutie v tejto bývalej britskej kolónii, ktorá sa opätovne dostala pod čínsku správu v roku 1997. Hongkongom vlani otriasli sedem mesiacov trvajúce masívne a niekedy násilné protesty proti úsiliu Pekingu posilniť svoje mocenské postavenie v tomto poloautonómnom meste.

Viac o téme: OpatreniaZákonČínaHongkongParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu