Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Snahy Číny obmedziť autonómiu Hongkongu kritizovali EÚ, Británia či Kanada

Európska únia vyzvala Čínu, aby rešpektovala vysokú mieru autonómie Hongkongu
Európska únia vyzvala Čínu, aby rešpektovala vysokú mieru autonómie Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska únia vyzvala prostredníctvom vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella v piatok Čínu, aby rešpektovala vysokú mieru autonómie Hongkongu. Urobila tak po tom, ako Peking zverejnil návrh nového zákona o národnej bezpečnosti v tejto osobitnej administratívnej oblastí Číny, uviedla agentúra AFP.

"Hlboké znepokojenie" z plánov Číny týkajúcich sa obmedzovania slobôd v Hongkongu vyjadrili takisto ministri zahraničných vecí Británie, Austrálie a Kanady. "Prijatie takého zákona týkajúceho sa Hongkongu bez priamej účasti jeho obyvateľov, zákonodarcov či justičných orgánov jednoznačne oslabí princíp 'jedna krajina, dva systémy', ktorý Hongkongu zaisťuje vysoký stupeň autonómie," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Návrh zákona o národnej bezpečnosti prerokuje Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov, ktorého týždeň trvajúce zasadanie sa začalo v piatok. Zákon zakáže aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Prodemokratickí zákonodarcovia v Hongkongu s návrhom nesúhlasia. Hongkongom vlani otriasli sedem mesiacov trvajúce masívne a niekedy násilné protesty proti úsiliu Pekingu posilniť svoje mocenské postavenie v tomto poloautonómnom meste.

Viac o téme: AutonómiaKritikaČínaKanadaBritániaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu