Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS V americkom štáte Missouri po prestávke pre pandémiu obnovili výkon trestu smrti

Na archívnej snímke snímke z 18. februára 2014 je väzeň Walter Barton.
Na archívnej snímke snímke z 18. februára 2014 je väzeň Walter Barton. (Zdroj: TASR/Missouri Department of Corrections via AP, File)

WASHINGTON - Po dva a polmesačnej prestávke spôsobenej epidémiou choroby COVID-19 vykonali v utorok v štáte Missouri popravu muža odsúdeného na trest smrti za vraždu 81-ročnej ženy. Odsúdený 64-ročný Walter Barton svoju vinu do poslednej chvíle odmietal a označoval sa za nevinného, informovala v stredu agentúra AFP.

Bartonovi právnici v snahe zachrániť svojho mandanta podali ešte odvolanie na Najvyšší súd USA, ten však ich žiadosť zamietol bez komentára. Barton bol jedným z troch ľudí, ktorí v roku 1991 objavili telo obete na parkovisku karavanov, ktoré prevádzkovala. Hlavným dôkazom proti nemu boli škvrny krvi nájdené na jeho šatách a svedectvo informátora z väznice.

Bartonova poprava smrtiacou injekciou bola v USA prvá od 5. marca. Kým v štátoch Ohio, Texas a Tennessee je vykonávanie absolútneho trestu pre epidémiu koronavírusu stále pozastavené, v štáte Missouri boli prijaté opatrenia, aby sa Bartonova poprava mohla uskutočniť: prítomným merali pri vstupe do väznice teplotu, museli mať nos a ústa zakryté rúškom a v budove ich rozdelili do troch miestností, aby bolo možné zachovať rozstupy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Odporcovia trestu smrti namietali proti vykonaniu rozsudku nad Bartonom, pričom argumentovali, že štát počas popravy nielen ohrozil zdravie väzenského personálu a nútil dozorcov vzdorovať usmerneniu úradov verejného zdravia, ale odmietol aj zvážiť "nové dôkazy o tom, že Barton môže byť nevinný."

Medzi tými, ktorí vyjadrovali pochybnosti o Bartonovej vine, bol aj bývalý hlavný sudca najvyššieho súdu v Missouri, Michael Wolff. Podľa jeho vyjadrenia pre denník St. Louis-Post Dispatch dôkazy o rozstreknutej krvi na Bartonovom odeve boli "úplne nepresvedčivé" a svedectvu informátora z väzenia "chýba dôveryhodnosť".

Viac o téme: VäzeňPandémiaTrest smrtiMissouriKoronavírusWalter Barton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu