Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brazílsky minister zdravotníctva odstúpil: Dôvodom boli spory s prezidentom Bolsonarom

Nelson Teich
Nelson Teich (Zdroj: TASR/AP Photo/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky minister zdravotníctva Nelson Teich odstúpil v piatok z funkcie pre nesúhlas s politikou prezidenta Jaira Bolsonara v boji s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Teich, 62-ročný onkológ, pôsobil v Bolsonarovej vláde menej ako mesiac. Jeho predchodca Luiz Henrique Mandetta rezignoval 16. apríla takisto pre spory s Bolsonarom. Brazílsky prezident je hlasným kritikom opatrení obmedzenia pohybu. Teich a Bolsonaro sa údajne sporili o používanie chlorochínu pri liečbe pacientov s koronavírusom. Bolsonaro považuje chlorochín za sľubný liek, hoci vedecké štúdie jeho efektivitu nepotvrdili a dokonca pochybujú o jeho bezpečnosti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ministerstvo zdravotníctva vydalo k Teichovej rezignácii krátke stanovisko. Detaily jeho odchodu spresní na tlačovej konferencii. Brazília v piatok zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo 13.944 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202.918 infikovaných a 13.933 mŕtvych, informovala agentúra Reuters.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií. Napriek tvrdeniam expertov, podľa ktorých sa Brazília nachádza na vrchole epidémie, Bolsonaro ešte v pondelok vydal dekrét, v ktorom zmienené tri typy zariadení pridal k 54 ďalším "základným službám", ktoré môžu byť obyvateľom poskytované aj napriek pandémii koronavírusu.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaOdstúpenieBrazíliaRio de JaneiroJair BolsonaroNelson Teich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu