Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Časovaná bomba v Sýrii: Deväť miliónov ľudí nemá dostatočný prístup k potravinám, varuje WFP

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - V Sýrii trpí nedostatočným prístupom k potravinám 9,3 milióna obyvateľov. Vyplýva to z údajov Svetového potravinového programu OSN (WFP), informovala agentúra AFP.

Podľa WFP za tento stav môžu rastúce ceny a pandémia koronavírusového ochorenia COVID-19 v kombinácii so škodami spôsobenými deväťročnou vojnou v krajine. Ešte pred šiestimi mesiacmi bolo evidovaných 7,9 milióna ľudí s nedostatočným prístupom k potravinám. Podľa OSN má vojna v Sýrii na svedomí, že 80 percent obyvateľov sa dostalo na úroveň chudoby. Napriek tomu, že sa situácia v konfliktných zónach upokojila, od začiatku roka 2020 sa ekonomická situácia zhoršila.

Z dôvodu nového koronavírusu sa ekonomika na území kontrolovanom vládou pozastavila a ceny potravín sa zdvojnásobili. Obmedzenia na území pod kontrolou vlády prezidenta Bašára Asada sa od začiatku tohto mesiaca začali postupne uvoľňovať.

Asad minulý týždeň varoval pred katastrofálnymi následkami, ak sa situácia nedostane pod kontrolu, keďže "obyvatelia z rôznych vrstiev spoločnosti sú nútení si vybrať medzi hladom, chudobou... alebo chorobou". Vojna v Sýrii si doteraz vyžiadala viac ako 380.000 životov a milióny ľudí museli opustiť svoje domovy.

Viac o téme: HladOSNSýriaDamaskSvetový potravinový program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu