Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Johnson a kráľovná Alžbeta II. vyjadrili poctu zdravotníckemu personálu

Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii Zobraziť galériu (3)
Zdravotnícky personál vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. a premiér Boris Johnson si v utorok pripomenuli 200. výročie narodenia ošetrovateľky Florence Nightingalovej a vyjadrili pochvalu zdravotníckemu personálu, informovala agentúra DPA.

Johnson povedal, že Nightingalová bola autorka, vedkyňa a najmä pionierka moderného ošetrovateľstva, ktorá navždy zmenila svet. Takisto vyslovil pochvalu zdravotným sestrám britskej Národnej zdravotnej služby (NHS), ktoré sa starajú o ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Pippa Fowles/10 Downing Street via AP)

Kráľovná Alžbeta II., jej syn a následník trónu princ Charles a ďalší členovia kráľovskej rodiny na sociálnych sieťach zverejnili spoločné video, v ktorom sa poďakovali ošetrovateľkám v Británii a v ďalších krajinách za ich "svedomitosť a odvahu".

Zdravotnícky personál vo Veľkej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

Westminsterské opátstvo v utorok za Nightingalovú odslúžilo oslavnú omšu, pričom chrám bol vyzdobený do modra - na počesť sestier britskej NHS. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a ďalšie ošetrovateľské inštitúcie si taktiež pripomenuli toto výročie ako Medzinárodný deň zdravotných sestier.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Nightingalová, ktorá sa vyškolila za ošetrovateľku v Nemecku, sa preslávila ešte počas svojho života po tom, ako sa hrdinsky starala o vojakov zranených v Krymskej vojne v rokoch 1853-56. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom, podľahlo už viac než 100 britských ošetrovateliek, lekárov a ďalších členov zdravotníckeho personálu. Britská vláda pomenovala po Nightingalovej niekoľko nových nemocníc na liečbu COVID-19 v Londýne a iných mestách v krajine.

Viac o téme: Alžbeta II.Veľká BritániaBoris JohnsonFlorence Nightingalová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu