Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS Reakcia na pandémiu mohla byť podľa šéfa švédskej civilnej ochrany rýchlejšia

Dan Eliasson
Dan Eliasson (Zdroj: TASR/Pontus Lundahl/TT via AP)

ŠTOKHOLM - Šéf švédskej civilnej obrany Dan Eliasson v pondelok pripustil, že jeho krajina mohla na pandémiu nového koronavírusu SARS-CoV-2 zareagovať aj "trocha rýchlejšie". S odvolaním sa na Eliassonov rozhovor pre rozhlasovú stanicu Sveriges Radio o tom informovala agentúra AP.

"Vždy, keď vypukne veľká kríza, ľudia sa na ňu spätne pozrú a položia si otázku, či reagovali dosť rýchlo," povedal v interview Eliasson, na čo uviedol, že úrady na vznikajúcu situáciu rýchlejšie zareagovať mohli. Toto vyhlásenie prichádza podľa AP po tom, ako švédska ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová ešte minulý mesiac v televízii vyhlásila, že vláda v Štokholme "nedokázala ochrániť seniorov".

Švédske médiá v posledných týždňoch informovali, že v miestnych domovoch dôchodcov prudko narastá počet obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu. Zamestnanci daných zariadení pritom podľa správ často pracujú bez ochranných prostriedkov, aj keď majú príznaky ochorenia a môžu potenciálne roznášať nákazu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako pripomína AP, Švédsko si v boji s nákazou zvolilo neobvykle mäkký prístup. V krajine zostali otvorené školy pre deti do 16 rokov, ako aj kaviarne, bary či reštaurácie. Vláda občanov na udržiavanie odstupu, ktorý má pomôcť spomaliť šírenie vírusu, motivuje skôr len výzvami.

Tento prístup sa však stretol s kritikou tak doma, ako aj v zahraničí, najmä v súvislosti s najvyšším počtom úmrtí z okolitých štátov, ktoré zaviedli reštriktívnejšie ochranné opatrenia. Novému typu koronavírusu podľahlo vo Švédsku už 3175 osôb.

Viac o téme: PandémiaŠvédskoŠtokholmKoronavírusCivilná ochranaDan Eliasson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu