Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Nórsko od pondelka otvorí školy a postupne zmierni ďalšie opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

OSLO - Od 11. mája sa v Nórsku znova otvoria školy, od 1. júna ich budú nasledovať bary. Kultúrne a športové podujatia s účasťou do 200 osôb budú povolené od 15. júna. Najvyššia futbalová súťaž sa začne 16. júna. Oznámil to vo štvrtok denník The Guardian s odvolaním sa na nórsku vládu.

"Našim cieľom je, aby od 15. júna opäť fungovala väčšina vecí, ktoré boli obmedzené," povedala nórska premiérka Erna Solbergová. Upozornila však, že uvoľňovanie obmedzení bude prebiehať podľa plánu len vtedy, ak sa podarí udržať nákazu pod kontrolou. Nórsko v polovici marca zaviedlo obmedzenia v oblasti pohybu osôb s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu.

Nórsky inštitút verejného zdravotníctva uviedol, že tzv. reprodukčné číslo koronavírusu (R0) kleslo na hodnotu 0,49. Znamená to, že každá nakazená osoba môže infikovať menej ako jedného ďalšieho človeka. "Toto ešte nie je koniec," povedal nórsky minister zdravotníctva Bent Hoie. "V najlepšom prípade je to začiatok konca," dodal.

Opatrenia v oblasti obmedzenia kontaktov a odporúčania vyhnúť sa cestám do zahraničia zostávajú v platnosti. Hranice Nórska sú uzavreté pre osoby, ktoré nemajú povolenie na pobyt. Nórsko má oficiálne potvrdených 7995 prípadov nákazy koronavírusom a najmenej 209 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaZmiernenieNórskoOsloKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu