Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Počas lockdownu sa v Rusku zdvojnásobil počet prípadov domáceho násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Počet nahlásených prípadov domáceho násilia v Rusku sa počas tzv. lockdownu zdvojnásobil. Informovala o tom v utorok ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Podľa agentúry AFP uviedla, že za posledný mesiac bolo v Rusku nahlásených viac ako 13.000 prípadov domáceho násilia, pričom v marci ich bolo niečo cez 6000.

Moskaľkovová s odvolaním sa na údaje od mimovládnych organizácií a správy médií konštatovala, že počet obetí a prípadov domáceho násilia v Rusku od 10. apríla stúpol 2,5-krát. Spresnila, že obete domáceho násilia volajú aj na tiesňovú linku jej úradu. Týchto telefonátov nie je veľa, čo pripisuje faktu, že používanie telefónu na oznámenie násilia môže byť pre obeť nebezpečné.

"Sledujeme k tejto téme aj médiá a obraz, ktorý sa vytvára, nie je veľmi optimistický," dodala Moskaľkovová. Obhajcovia ľudských práv opakovane upozorňujú na nárast prípadov domáceho násilia v dôsledku karanténnych opatrení prijatých v mnohých krajinách sveta v snahe spomaliť či zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ruské ľudskoprávne organizácie a tretí sektor vyzvali vládu, aby prijala mimoriadne opatrenia na ochranu obetí v režime izolácie. Právnička Oksana Puškinová a jej ďalší kolegovia v apríli požiadali podpredsedníčku ruskej vlády Tatianu Golikovovú, aby presadila zákon o ochranných mechanizmoch pre ľudí ohrozených domácim násilím.

Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2016 podporil kontroverzné opatrenie na dekriminalizáciu niektorých foriem domáceho násilia, pričom vyhlásil, že "netaktné zasahovanie do života rodiny je neprijateľné".

Viac o téme: Domáce násiliePandémiaRuskoMoskvaKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu