Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Uvoľňovanie opatrení po koronakríze bude skôr maratón ako šprint

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Riaditeľka Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová odporučila v pondelok poslancom Európskeho parlamentu (EP), aby zvládli očakávania Európanov v otázke postupného uvoľňovania obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Bude to skôr maratón ako šprint," komentovala tempo uvoľňovania reštrikcií Ammonová počas videokonferencie s poslancami Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

"Neskončí sa to veľmi skoro a ľudia sa na to musia psychicky pripraviť," varovala šéfka ECDC. Verejnosť podľa nej musí zostať naďalej ostražitá a dodržiavať hygienické pravidlá, zachovávať spoločenský odstup a pokračovať v nosení ochranných masiek. Podľa údajov ECDC, ktoré podáva pravidelné hlásenia Európskej komisii, bolo do nedele (3.5) v Európe nahlásených viac ako 1,36 milióna prípadov infekcie novým koronavírusom a takmer 140.000 súvisiacich úmrtí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Centrum upozornilo, že nárast nových prípadov nákazy má aktuálne najvyššie tempo v Bulharsku, zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve, Poľsku, Rumunsku a Švédsku nedošlo za posledných 14 dní k žiadnym významným zmenám. Vo všetkých ostatných európskych krajinách sa počet nových prípadov za uvedené obdobie znížil. Podľa Ammonovej je dosť možné, že v sobotu 2. mája Európa dosiahla vrchol počiatočnej vlny šírenia vírusu.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Andrea Ammonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu