Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Maďarsko má k dispozícii už takmer 100 miliónov rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Minulý týždeň doviezlo do Maďarska 32 lietadiel z Číny a desať kamiónov z rôznych európskych letísk množstvo ochranných prostriedkov. Vyhlásil to v pondelok - v rámci hodiny otázok v parlamente - maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Maďarsko má podľa neho v súčasnosti k dispozícii už takmer 100 miliónov rúšok, 620 pľúcnych ventilácií a 2,5 milióna testov na nový druh koronavírusu. Okrem toho má Maďarsko pripravených 56 miliónov rukavíc a ochranných odevov. "Všetky ochranné prostriedky dovezené z Číny vyhovujú predpisom a sú vhodné na ochranu proti nákaze koronavírusom," dodal Szijjártó, podľa ktorého dovoz ochranných prostriedkov pokračuje aj tento týždeň.

Opoziční poslanci kritizovali viaceré vládne epidemiologické opatrenia. Okrem iného vláde vytkli, že v súčasnej pandémii koronavírusu umožnila konanie maturít, ktoré sa začali v pondelok, a ktoré sú podľa poslanca Demokratickej koalície (DK) Gergelya Aratóa z epidemiologického pohľadu veľmi riskantné.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Arató položil otázku, aká logika je v tom, že v Peštianskej župe zachovali obmedzené vychádzanie ľudí, avšak v takisto nákazou zasiahnutej Fejérskej župe už nie. Opýtal sa tiež, prečo nemôžu ísť Budapešťania mimo hlavného mesta, keď vstup do Budapešti ľuďom žijúcim mimo metropoly nezakázali.

Ďalší poslanci opozície sa zaujímali o to, prečo je na dovezených baleniach rúšok uvedené upozornenie, že nie sú vhodné na použitie v zdravotníctve. Pripomenuli, že Semmelweisova univerzita preverila kvalitu rúšok a označila ich za zlé.

Koronavírusom sa nakazilo celkom 370 zdravotníkov

Novým druhom koronavírusu sa v Maďarsku doposiaľ nakazilo 370 pracovníkov zdravotníctva, z nich 39 museli hospitalizovať a jeden ochoreniu COVID-19 podľahol. Uviedol to v pondelok v maďarskom parlamente minister rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) Kásler v rámci hodiny otázok neodpovedal na otázku poslanca Jobbiku Lászlóa Györgya Lukácsa, kedy budú opäť otvorené školy. Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás predtým povedal, že v máji ešte určite nie. Kásler pripustil, že epidémia nového koronavírusu v Maďarsku je už blízko k svojmu vrcholu. "Možno sme ho už aj dosiahli," dodal minister s poznámkou, že epidémia v krajine má vďaka opatreniam vlády priaznivý priebeh.

Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 11 starších pacientov, celkový počet obetí nákazy novým druhom koronavírusu stúpol na 351. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol do pondelka na 3035, pričom 63 percent infikovaných evidujú v Budapešti a v Peštianskej župe. Hospitalizovaných je 1027 pacientov, z nich 55 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Laboratóriá od vypuknutia epidémie vykonali 83.958 testov.

Viac o téme: RúškoMaďarskoKoronavírusPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu