Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KORONAVÍRUS Česko nenecháva nič na náhodu: Ministerstvo vyvíja vlastnú vakcínu!

Česko sa podieľa na vývoji vakcíny Zobraziť galériu (2)
Česko sa podieľa na vývoji vakcíny (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo, Getty Images)

PRAHA - Už viac ako 2 mesiace sa celá Európa a ďalšie regióny na svete boria s pandémiou nového koronavírusu, ktorým sa podľa posledných čísel už infikovalo viac ako 3,5 milióna ľudí na svete. Zmeniť to chcú aj Česi a v týchto dňoch sa dokonca majú podieľať na vývoji vlastnej vakcíny.

Tvrdí to portál novinky.cz. Česka republika totiž podľa týchto informácií stojí pri vývoji vakcíny na ochorenie COVID-19. Ide o prvú fázu vývoja a má za ním stáť tamojšie ministerstvo zdravotníctva. "Česká republika zahájila prípravu k ceste k vakcíne na COVID-19. Celé rady krajín sa usilujú o vývoj a Česko sa zaradí medzi tieto krajiny," povedal minister Adam Vojtěch na tlačovej konferencii.

"Očkovanie je kľúčové. Môže nás čakať druhá aj tretia vlna," doplnil ešte šéf rezortu s tým, že chce zaistiť ochranu pre českých občanov. Financovanie výskumu pritom vezme pod svoju taktovku samotné ministerstvo. Prvé odhady hovoria o sume niekoľkých desiatok miliónov českých korún. Dostupnosť očkovacej látky by potom mohla byť odhadom niekoľko mesiacov. "Koronavírus už skúmame nejaký čas. Prvá laboratórna fáza bola už začatá," informoval ďalej minister. Tieto by mali byť až tri.

KORONAVÍRUS Česko nenecháva nič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Česko sa nechce spoľahnúť len na vývoj v iných krajinách

Vakcínu vo svete už pokúša vyvinúť viac, ako 80 laboratórií. V Česku tento výskum vedie kardiologička Věra Adámková. "Pre dnešný svet je to téma číslo jeden a predstava, že by potom mal niekto ako prioritu inú krajinu, je veľmi naivná," zdôvodňuje Adámková to, prečo sa Česko nechce spoliehať na vývoj a výskum v iných krajinách.

Podľa nej má navyše Česká republika skúsenosti s vývojom vakcín z minulosti a má niektoré vedomosti, ktoré môžu pri tejto práci využiť. "Spolupracujeme s kolegami z iných krajín, ale je potrebné hľadať svoju vlastnú cestu," spresnila Adámková. V prvej fázy vývoja ide o laboratórnu prácu. Tento vývoj pritom prebieha už od februára. "Všetko sa robí v laboratóriu, ktoré je špeciálne zabezpečené. Tam sa vyšetroval MERS alebo iné život ohrozujúce vírusy," uvádza riaditeľ Štátneho zdravotného ústavu Pavel Březovský.

Viac o téme: ČeskoVakcínaKoronavírusAdam Vojtěch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu