Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Karanténa pre koronavírus vyčistila ovzdušie, ale v tomto roku nás ešte čaká poriadne peklo!

Vyrobte si vlastnú klímu, ktorá vás schladí v horúcom počasí! Zobraziť galériu (2)
Vyrobte si vlastnú klímu, ktorá vás schladí v horúcom počasí! (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK – Ľudia moji, zlé správy! Rok 2020 je na najlepšej ceste stať sa rekordmanom. Určite sa zaradí medzi top 5 najhorúcejších rokov v dejinách merania teplôt, ak sa nestane najteplejším rokom vôbec.

Tento rok je zvláštny už od samého začiatku. Ako uvádza médium Esquire, zatiaľ čo svet čelí najväčšej hrozbe od čias druhej svetovej vojny a bojuje s pandémiou koronavírusu, vedci teraz pre nás majú ďalšie nedobré správy. Meteorológovia predpovedajú, že by to mohol byť najteplejší rok, odkedy sa vôbec začali viesť záznamy. Ako uvádza denník The Guardian, vedci odhadujú, že existuje 50 až 75-percentná šanca, že rok 2020 zlomí rekordné hodnoty namerané pred štyrmi rokmi. 

Vedci od januára zaznamenali, že teploty všade stúpajú, či už v Antarktíde alebo v Grónsku. Dokonca aj Americká národná správa pre oceánske a atmosférické prostredie zhodne matematicky dokázala, že existuje 75-percentná šanca, že rok 2020 bude najteplejším rokom od začiatku merania.

Podľa Národných centier pre informácie o životnom prostredí (NOAA) sú prvé tri mesiace roku 2020 druhou najteplejšou periódou v období takmer 140 rokov od roku 1880. Ak by aj rok 2020 nedostal titul najhorúcejšieho roka v histórii, určite bude medzi prvými piatimi. „O roku 2020 je takmer isté, že sa zaradí medzi päť najteplejších v histórii,“ uviedla agentúra NOAA vo svojich mesačných správach o globálnej klíme.


Vodstvá sa otepľujú rýchlejšie, než sa čakalo

Pre obyvateľov Zeme to však nie je nový jav. V posledných rokoch sa teploty zvyšujú rýchlejšie než ako sa očakávalo. Svetová meteorologická organizácia (WMO) vypracovala aj svoju konečnú správu za rok 2019, v ktorej potvrdila, že minulý rok padol celosvetovo druhý najhorúcejší rekord, čo sa týka teploty v oceánoch, pričom vodstvá Zeme dosiahli najvyššie teploty, aké boli kedy zaznamenané.

Koronavírusová pandémia nás prinútila ostať doma, ale zaznamenali sme pritom pozoruhodnú zmenu k lepšiemu, čo sa týka úrovne znečistenia ovzdušia, a radosť nám iste urobili nádherné snímky prírody, v ktorej sa očisťuje pôda a do morí sa vracia život.

V Tichom oceáne sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/7 News Australia)

Naša rozumom a strachom o život naordinovaná karanténa nám však, žiaľ, nepomôže udržať teplotu Zeme na nízkej úrovni. Teplota pôdy a oceánov priamo súvisí s množstvom skleníkových plynov vo vzduchu.

Aby sme zvrátili klimatické zmeny a dosiahli trvalý pokles emisií uhlíka, ktorý sa nám neplánovane podaril v súvislosti s pandémiou koronavírusu, potrebujeme viac dlhodobých stratégií, viac disciplíny a viac odriekania. Zlepšenie stavu prírody a prežitie karantény nás presviedča, že naša Zem za to stojí.

Viac o téme: PrírodaOceányKoronavírusKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu