Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Rusko prekonalo Čínu v počte infikovaných: Kremeľ popiera, že Putin žije v bunkri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis)

MOSKVA - V Rusku v pondelok potvrdili 6198 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných osôb tak v krajine dosiahol 87.147, čím Rusko prekonalo Čínu s 82.830 potvrdenými prípadmi. Nákaza postihla aj ruskú armádu. Napísali o tom agentúry Reuters a AP.

V prevažnej väčšine ruských administratívnych oblastí platia v súvislosti so šírením nákazy, ktorá si tam vyžiadala už 747 obetí na životoch, prísne opatrenia. Nový druh koronavírusu sa medzitým však rozšíril aj v ruskej armáde. Celkovo bolo infikovaných už 874 príslušníkov ozbrojených síl. Z tohto čísla sa 379 ľudí lieči doma, pričom zvyšok sa nachádza v rôznych zdravotníckych zariadeniach. Stav štyroch osôb je veľmi vážny, pričom jeden vojak je napojený na pľúcnom ventilátore.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Moskve sa mala 9. mája konať slávnostná prehliadka pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Ruský prezident Vladimir Putin však vzhľadom na pandémiu rozhodol o jej odklade. V súvislosti s epidemiologickou situáciou v krajine ho o to požiadali viaceré organizácie veteránov druhej svetovej vojny.

Putin nežije v bunkri

Peskov sa tým snažil poprieť fámy, že prezident údajne niekam "ušiel" alebo ukrýva "v nejakom bunkri." "Vždy existuje veľa klebiet a najčastejšie nemajú nič spoločné s realitou," uviedol Peskov v rozhovore. Hovorca zdôraznil, že prezident dodržiava všetky hygienické nariadenia. "Pokiaľ ide o priame osobné kontakty, prezident ich skutočne minimalizoval, aj keď nie sú úplne vylúčené (...), snaží sa dodržať (bezpečnú) vzdialenosť. Okrem toho, je - prirodzene - nemožné dostať sa k prezidentovi bez riadneho testovania," uviedol Peskov, ktorý dodal, že pravidelne sa dáva testovať aj Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Peskov spresnil, že Putinov obvyklý denný program sa epidémiou koronavírusu "príliš nezmenil - väčšinu času venuje práci". Dodal, že "to, čo vidíte v televízii, je len malá časť jeho programu." Podľa Peskova si však Putin aj naďalej nájde čas na rekreačný šport: "pláva v bazéne a na trenažéroch cvičí ako obvykle". Rezidencia Novo-Ogariovo sa nachádza v meste Odincovo ležiacom západne od Moskvy a vzdialenom od jej hraníc asi šesť kilometrov.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyRuskoMoskvaVladimir PutinKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu