Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Szijjártó predstavil novinku: Pripravujeme nové hraničné priechody do Chorvátska

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Zo siedmich susedných krajín Maďarska sú pre pendlerov otvorené všetky existujúce hraničné priechody jedine s Chorvátskom, vyhlásil v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na maďarsko-chorvátskom cestnom hraničnom priechode Letenye-Goričan po rokovaní so šéfom chorvátskej diplomacie Gordanom Grličom-Radmanom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó oznámil, že po ukončení epidémie koronavírusu chcú otvoriť ďalšie hraničné priechody. Pripravujú ich už pri obciach Zákány a Sárok. Minister dodal, že do roku 2023 bude ukončená diaľnica M6 až po chorvátske hranice.

Maďarský a chorvátsky minister zahraničných vecí sa ešte koncom marca dohodli, že otvoria hranice pre tých, ktorí pracujú za hranicami v pásme do 30 kilometrov od nich. Grlič-Radman na schôdzke pripomenul, že 27. apríla sa bude konať videokonferencia ministrov členských krajín Európskej únie zodpovedných za cestovný ruch o opatreniach týkajúcich sa nadchádzajúcej turistickej sezóny.

"Uvidíme, aké riešenie pripravia v rámci spoločnej európskej politiky s ohľadom na epidemiologickú situáciu. Domnievame sa, že musí zvíťaziť život, a ten aj zvíťazí," zdôraznil šéf chorvátskej diplomacie. Ministri rokovali ďalej o aktuálnych výzvach súčasného chorvátskeho predsedníctva v Rade EÚ - o nutnosti zachovania úrovne kohéznych fondov, o rozšírení Únie o krajiny západného Balkánu, ale aj o boji proti ilegálnej migrácii.

Viac o téme: ChorvátskoHraničné priechodyPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu