Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Taliban odmietol výzvu vlády na dodržiavanie prímeria počas ramadánu

Hnutie Taliban
Hnutie Taliban (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Afganské fundamentalistické hnutie Taliban odmietlo výzvu ústrednej vlády v Kábule, aby neútočilo počas posvätného pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa začal v piatok. Podľa Talibanu nie je žiadosť o prímerie "racionálna", informuje agentúra AFP.

Afganský prezident Ašraf Ghaní apeloval na militantov, aby počas ramadánu v Afganistane zložili zbrane. Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín v príspevku na Twitteri vládny návrh o dodržiavaní prímeria kritizoval. Pokračujúce násilie zdôvodnil pretrvávajúcimi nezhodami v súvislosti s prípadným mierovým procesom a odkladanou výmenou väzňov.

"Žiadosť o prímerie nie je racionálna ani presvedčivá," napísal Šáhín a obvinil vládu z ohrozovania životov väzňov počas koronavírusovej pandémie. Najnovšia vlna násilia, ktorú tento týždeň povstalci začali, si vyžiadala životy desiatok príslušníkov afganských bezpečnostných síl.

Pokračujúce útoky vrhajú pochybnosti na budúcnosť interných rozhovorov medzi Talibanom a afganskými stranami. Na základe mierovej dohody, ktorú ešte koncom februára s Talibanom podpísali Spojené štáty, by vláda v Kábule mala prepustiť celkovo 5000 extrémistov. Taliban sa v rámci tejto dohody zaviazal, že pustí na slobodu 1000 podporovateľov centrálnej vlády.

Dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu, podpísali Spojené štáty s Talibanom 29. februára. Američania sa zaviazali opustiť krajinu do júla 2021 za predpokladu, že Taliban dodrží viaceré bezpečnostné záruky a bude viesť rozhovory s vládou.

Viac o téme: RamadánKábulTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu