Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Lídri EÚ sa dohodli na 540 miliardách eur na obnovu ekonomiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ sa vo štvrtok večer v rámci mimoriadneho online summitu dohodli na prijatí finančného balíka v hodnote 540 miliárd eur. Z tejto sumy sa majú financovať opatrenia na oživenie európskej ekonomiky, ktorú negatívne postihla pandémia nového koronavírusu.

Podľa agentúry DPA by dohodnutý balík finančnej pomoci mal byť k dispozícii už do 1. júna tohto roku. Podľa zdrojov z prostredia rokovaní je štvrtkové rozhodnutie lídrov v súlade s dohodou, ku ktorej dospeli ministri financií EÚ pred dvoma týždňami (10.4). Ministri odobrili vznik záchranného fondu, ktorý poskytne vyše pol miliardy eur pre firmy, zamestnancov a zdravotnícke systémy na zmiernenie ekonomického dosahu epidémie koronavírusu. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Lídri členských krajín zároveň vyzvali Európsku komisiu, ktorej prináleží legislatívna iniciatíva, aby do 6. mája navrhla plán na zotavenie EÚ z "hospodárskeho úpadku", ktorý spôsobila pandémia. Plán, ktorý má vypracovať eurokomisia, by mal byť prepojený s dlhodobým rozpočtom EÚ (2021-2027), na ktorého výške a prioritách sa však zatiaľ členské krajiny nedohodli.

Viac o téme: EkonomikaFinancieObnovaBalíkLídriKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu