Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Indiáni vyhlásili nezávislosť, Slota by ich uznal ako prvý!

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Indiánske združenie siouxských kmeňov Lakota vo štvrtok informovalo Ministerstvo zahraničných vecí USA o tom, že jednostranne odstupuje od 150 rokov trvajúcich spoločných zmlúv.

Potomkovia legiend ako Sitting Bull (Sediaci býk) a náčelníka Crazy Horse (Splašený kôň) sa chcú stať samostatným a nezávislým národom. Okrem USA informovali o svojej nezávislosti aj veľvyslanectvá Bolívie, Chile, Juhoafrickej republiky a Venezuely. Informáciu o tom priniesla americká televízna stanica Fox News.

Zmluvy medzi USA a kmeňom boli podľa indiánskych aktivistov iba "zdrapom papiera", preto je odstúpenie od týchto zmlúv v súlade s americkým právom.

"Od dnešného dňa nie sme občanmi USA a všetci, ktorí žijú na našom území, sa k nám môžu pridať," uviedol aktivista za indiánske práva, Russell Means. Existujúce kmeňové vlády prirovnal Means k Indiánom z Vichy, "ktorých dosadili USA, aby udržali chudobu a zabezpečili krádež našej zeme a jej zdrojov". Internetový magazín Wonkette komentoval správu vysvetlením, že Ministerstvo vnútra už roky odmieta Indiánom platiť podiely z príjmov z ťažby ropy na území lakotského národa.

Indiáni plánujú vydávať vlastné cestovné doklady a vodičské preukazy, na svojom území nechcú vyberať žiadne dane. Lakota sa pritom rozprestiera na plochách piatich amerických štátov Nebrasky, Južnej Dakoty, Severnej Dakoty, Montany a Wyomingu.

Indiánske rezervácie Lakoty sa považujú za najchudobnejšie americké regióny. Až 97 percent obyvateľov žije pod hranicou chudoby a vládne tu 85-percentná nezamestnanosť.

Ľudia kedysi slávnych kmeňov sú dnes podľa Meansa len bezvýznamnými kópiami belochov. Muži sa v tejto oblasti dožívajú priemerne iba 44 rokov, čo aktivisti označujú za najnižšiu hodnotu na svete, pokiaľ sa neberú do úvahy epidemické oblasti s AIDS. Novorodenecká úmrtnosť tu päťnásobne presahuje americký priemer.

Hnutie Lakoty za nezávislosť vzniklo v roku 1974 a počas ostatných 33 rokov sa snažilo získať na svoju stranu väčšinu indiánskych kmeňov. Podľa informácií hnutia Lakota Freedom nezávislosť podporuje 97 kmeňov.

Bojovník za jednotu Slovenska aj Srbska Ján Slota podporuje samostatnosť amerických Indiánov. Hoci bráni odtrhnutiu Kosova a varuje pred autonómiou južného Slovenska, pôvodné obyvateľstvo Ameriky vidí predseda SNS inak. "Ja určite by som bol prvý, ktorý uznám nezávislosť Indiánov, pôvodných obyvateľov nielen Severnej Ameriky, ale Ameriky ako takej," povedal dnes Rádiu Expres.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu