Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pietne podujatie na pamiatku obetí holokaustu narušili neonacisti: Maas vyjadril pobúrenie

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (Zdroj: SITA/Sven Hoppe/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyjadril pobúrenie nad incidentom, ktorý sa odohral v pondelok večer, keď vytiahnutím fotografií nacistického vodcu Adolfa Hitlera antisemitsky orientovaní aktivisti narušili virtuálny ceremoniál pri príležitosti Dňa pamiatky na holokaust (šoa) a hrdinstvo (Jom ha-šoa). Informoval o tom spravodajský portál The Times of Israel.

Podujatie sa uskutočnilo na izraelskom veľvyslanectve v Berlíne vo forme videokonferencie prostredníctvom internetovej platformy Zoom, pričom o svoje spomienky na život v čase holokaustu sa podelilo viacero preživších. V čase, keď hovoril Cvi Heršel, sa však na obrazovke miesto neho objavili "antiizraelskí aktivisti" s fotografiami Hitlera v rukách, ktorí aj vykrikovali antisemitské slogany.

Spravodajský portál Jisrael ha-Jom vyslovil predpoklad, že narušitelia zneužili situáciu, keď sa pre pandémiu choroby COVID-19 musela väčšina podujatí naplánovaných na Deň pamiatky na holokaust konať v digitálnej forme. Neonacistickým aktivistom sa zrejme podarilo získať virtuálnu pozvánku na podujatie organizované izraelským veľvyslanectvom.

On-line podujatie bolo po incidente prerušené, ale zakrátko pokračovalo, pričom veľvyslanectvo preverovalo a schvaľovalo každého účastníka videokonferencie. Izraelský veľvyslanec Jeremy Issacharoff na svojom twitterovom účte uviedol, že za tri roky, čo v Nemecku pôsobí ako veľvyslanec, si všimol, že "väčšina Nemcov rešpektuje spomienku na holokaust".

"Tento incident je nešťastný, ale aj mimoriadne neobvyklý a, samozrejme, zaslúži si odsúdenie. Zneuctenie spomienky na #holokaust a dôstojnosť preživšieho je viac ako hanba a je dôkazom očividného antisemitizmu aktivistov," uviedol veľvyslanec na Twitteri. Šéf nemeckej diplomacie vo svojej reakcii na incident takisto na sociálnej sieti Twitter ho označil za "neopísateľnú hanbu, neuveriteľný nedostatok rešpektu voči pozostalým a k spomienkam preživších".

Viac o téme: PamiatkaNeonacistiHolokaustBerlínHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu