Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Maas varoval pred predčasným uvoľňovaním opatrení v boji s COVID-19

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (Zdroj: SITA/Sven Hoppe/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas varoval pred predčasným zmiernením obmedzení sociálnych kontaktov zavedených v rámci boja proti novému koronavírusu. Informoval o tom v piatok denník Die Welt.

"Pohľad cez naše hranice, kde sú v niektorých krajinách žiaľ každodenne hlásené nové trpké čísla o smrteľných obetiach (COVID-19), ukazuje: Každý deň, ktorým by sa obmedzenia kontaktov zrušili príliš skoro, by mohol mať dramatické dôsledky pre zdravie mnohých ľudí," povedal Maas pre noviny Rheinischen Post. Ak by došlo k opätovnému výraznému nárastu v počte infikovaných, mohlo by sa stať, že Nemecko bude nútené prijať ešte prísnejšie opatrenia než predtým. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa tomuto scenáru vyhli," dodal v tejto súvislosti šéf diplomacie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maas ďalej vyzval na celoeurópsku koordináciu čo sa týka zrušenia cestovných obmedzení. "Želal by som si, aby sme dosiahli koordinovaný postup aspoň v rámci EÚ," povedal. Všetky členské štáty EÚ majú totiž podľa jeho slov rovnaké problémy čo sa týka obmedzení leteckej dopravy, zákazu vychádzania platného vo viacerých krajinách či otázku, či sa občania danej krajiny dostanú späť do vlasti, ak vycestujú do zahraničia. V Nemecku sa o prehodnotení aktuálnych obmedzení spojených s koronavírusovou krízou bude rokovať koncom apríla.

Maas tento týždeň skritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s jeho nariadením zastaviť platby pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Vo štvrtok po rokovaniach so zástupcami Aliancie pre multilateralizmus v Berlíne Maas uviedol: "WHO je a zostane chrbtovou kosťou v boji proti aktuálnej pandémii a preto nemá absolútne nijaký zmysel jej činnosť alebo jej význam teraz spochybňovať. To je ten najhorší čas. Oslabovanie WHO by nebolo ničím iným, ako keby sme počas letu vyhodili pilotov z lietadla a to nepovažujeme za zodpovedné, preto musí byť WHO aj naďalej finančne posilnená."

Viac o téme: OpatreniaNemeckoKoronavírusHeiko MaasCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu