Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Nemecká vláda varuje: V čase pandémie si musíme dať pozor na nacionalizmus

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecká vláda varuje v čase pandémie nového koronavírusu pred nebezpečenstvom nacionalizmu v členských štátoch Európskej únie.

"Myslím si, že vždy je dôležité - a počas koronavírusovej pandémie to platí obzvlášť - občanom ukázať, že multilaterálny, spoločný, solidárny a európsky postoj je lepší než akýkoľvek návrat k nacionalizmu," vyhlásil v piatok v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Píše o tom denník Die Welt.

Hovorca pritom nezareagoval konkrétne na predošlé varovania francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý naznačil, že chýbajúca solidarita v EÚ by mohla dopomôcť k víťazstvu populistov v Taliansku, Španielsku a možno aj vo Francúzsku. Macron v tomto období pandémie vidí nebezpečenstvo pre EÚ v prípade, že bohatšie krajiny, ktoré majú v čase krízy mimoriadnu zodpovednosť, neprejavia solidárnosť. Táto kríza je pre Európu "okamihom pravdy", vyjadril sa Macron pre štvrtkové on-line vydanie časopisu Financial Times.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

Spolková kancelárka Angela Merkelová už viackrát zdôraznila, že Nemecko, ktoré leží uprostred Európy a je medzinárodne poprepájané s inými krajinami, by z tejto krízy nevyšlo dobre ani hospodársky, ani ľudsky, ak by sa tento stav nepodarilo dosiahnuť v celej Európe.

Viac o téme: PandémiaNacionalizmusNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu