Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Rusko začalo s predklinickými testami vakcíny: Doterajšie výsledky sú povzbudivé

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko začalo v piatok s predklinickými testami vakcíny na koronavírus. Podľa ministra zdravotníctva Michaila Muraška sú doterajšie výsledky povzbudivé. Informovala o tom agentúra TASS.

"Začali sme s predklinickými testami. Zároveň pracujeme na protokoloch pre klinické testy," povedal Muraško na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Máme povzbudivé výsledky," dodal. Výskumníci podľa neho ešte musia potvrdiť bezpečnosť a efektivitu vakcíny.

Putin takisto uviedol, že na vakcíne pracuje celkovo sedem výskumných tímov. "Viem, že niektoré z nich zaznamenali úspechy," povedal. Putin v piatok nariadil prípravu na masovú výrobu vakcíny.  "Jedným z aspektov je výroba. Nestačí iba nájsť vakcínu, ale je potrebné ju aj vyrábať v dostatočnom množstve. Musíme sa na to pripraviť už dnes," povedal. Na vakcíne proti koronavírusu pracujú výskumné tímy vo viacerých štátoch. Zatiaľ jediná, ktorá vstúpila už do druhej fázy klinického testovania, pochádza z Číny.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

Adenovírusovú vakcínu vyvinul výskumný tím pod vedením výskumného pracovníka na Ústave vojenskej medicíny Čchen Weja. Prvú fázu klinického skúšania podstúpilo celkovo 108 dobrovoľníkov. Ukončili ju 27. marca a testovaní sú momentálne v dobrom stave. V druhej fáze 13. apríla zaočkovali 273 dobrovoľníkov.

Viac o téme: TestyVakcínaRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu