Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Počet infikovaných v Maďarsku stúpol na 1652: Zomrelo už celkom 142 pacientov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách ďalších osem ľudí a pribudlo 73 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celkový počet obetí stúpol na 142 a potvrdených infikovaných na 1652, vyplýva zo štvrtkových údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

Väčšina obetí pandémie sú starší ľudia s ďalšími chronickými chorobami. Z ochorenia sa vyliečilo už 199 pacientov. Množia sa prípady šírenia nákazy v domoch dôchodcov. Po dvoch budapeštianskych domovoch koronavírus potvrdili aj v prípade jedného seniora v sociálnom zariadení v Dabasi v Peštianskej župe, ktorého sa však podarilo izolovať, informovala komerčná televízia ATV.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa internetového vydania denníka Népszava musia nemocnice do 19. apríla v zmysle vládneho nariadenia uvoľniť 50 percent postelí pre pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo znamená 32.900 lôžok, a v ďalšej etape bude cieľ pripraviť 60 percent existujúcich kapacít, čo je 32.900 lôžok.

Cieľom vlády je pripraviť v nemocniciach na celom území krajiny dostatok kapacít pre prípad masového rozšírenia infekcie. Najviac nemocničných lôžok - s počtom 8344 - musia do 19. apríla uvoľniť v Budapešti, po ktorej nasleduje Boršodsko-abovsko-zemplínska župa s kapacitou 2249 pacientov a Hajducko-bihárska župa s 1717 posteľami. Najmenej lôžok, dovedna 675, musia pripraviť v prvej etape nemocnice v Tolnianskej župe.

Vláda predĺžila obmedzenia pohybu do 25. apríla

Maďarská vláda predĺžila obmedzenia pohybu, zavedené v rámci opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu, až do soboty budúceho týždňa (25.4.). Oznámil to vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

Platnosť pôvodného opatrenia obmedzujúceho pohyb obyvateľstva na verejných priestranstvách s presne špecifikovanými najnutnejšími prípadmi vychádzania z obydlí vyprší túto sobotu. "Vláda bude každú stredu vyhodnocovať epidemiologickú situáciu a na základe toho rozhodne o ďalšom sprísnení, prípadne o uvoľnení obmedzení. Verejnosť o tom budeme informovať vždy vo štvrtok," povedal Gulyás podľa agentúry MTI.

Kabinet premiéra Viktora Orbána tiež rozhodol, že aj tento víkend - podobne ako tomu bolo počas veľkonočných sviatkov - poskytne samosprávam miest a obcí oprávnenie, aby mohli samy ďalej upravovať poriadok vo využívaní verejných priestranstiev na svojom území.

KORONAVÍRUS Počet infikovaných v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Peter Komka/MTI via AP)

V Budapešti už preskupujú zdravotníkov v zmysle vládneho nariadenia

V Budapešti už začali s povinným preskupovaním lekárov a zdravotníckeho personálu do nemocníc, kde ošetrujú pacientov s ochorením COVID-19. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server mfor.hu s tým, že ide o kroky vykonané v súlade s vládnym plánom preskupovania v zdravotníctve v čase epidemiologického stavu núdze.

Premiér Viktor Orbán označil 3. apríla tento plán za najdôležitejší dokument krajiny. "Je to vojenský núdzový akčný plán pre obdobie masového rozširovania nákazy," citoval ho portál mfor.hu. Podľa servera sa s preskupovaním odborných zdravotníkov začalo 9. apríla v rámci hlavného mesta, keď z jedného zo zdravotníckych zariadení prevádzkovaných samosprávami presmerovali ošetrovateľov do Korányiho celoštátneho pneumologického ústavu. Tam dostali ochranné prostriedky a starajú sa o seniorov prevezených z domova dôchodcov na Peštianskej ceste.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Zoltan Mathe/MTI via AP)

Lekárov a zdravotnícky personál do tohto ústavu, ktorý Orbán osobne navštívil 7. apríla, už prevelili z viacerých zdravotníckych zariadení a tento proces bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch, píše mfor.hu.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu