Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS Skvelé správy! Dnešné zábery z Talianska a Rakúska potešia: Prví ľudia sa vrátili do ulíc

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré opatrenia. Zobraziť galériu (11)
Taliansko postupne uvoľňuje niektoré opatrenia. (Zdroj: SITA/AP)

SVET - Pandémia koronavírusu sužuje svet už niekoľko týždňov. Po prísnych opatrenia zaznamenali niektoré krajiny úspechy a zmierňujú epidemiologické opatrenia. Medzi takými je aj Rakúsko, no prídalo sa aj najviac postihnuté Taliansko či Španielsko.

Slovensku sa zatiaľ darí pandémiu koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie dýchacích ciest, zatiaľ zvládať relatívne dobre. Podľa doterajších údajov máme 113 vyliečených pacientov a 835 ľudí je infikovaných. Premiér Igor Matovič avizoval, že budúci pondelok predstaví plán otvárania ďalších prevádzok. 

KORONAVÍRUS Kľúčový týždeň pre slovenskú ekonomiku: Vláda zavádza kurzarbeit! Zamestnávatelia majú na výber

V Rakúsku začali v utorok platiť miernejšie opatrenia v boji s pandémiou nového koronavírusu. Svoje brány otvoria 14. apríla podľa informácií tamojšej vlády napríklad menšie obchody a stavebniny, píše denník Die Welt.

"Z ekonomického hľadiska chceme túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto v Rakúsku," povedal v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Minulý týždeň avizoval plán uvoľňovania niektorých opatrení. Ide napríklad o menšie predajne s plochou do 400 metrov štvorcových, hobby markety či kvetinárstva. Platia pritom prísne hygienické opatrenia - počet osôb, ktoré môžu naraz vstúpiť do jednotlivých prevádzok je obmedzený (jedna osoba na 20 metrov štvorcových), zákazníci musia nosiť rúška a dodržiavať odstup.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (11)
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz  (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

Otvoriť chcú aj nákupné centrá

Obchodníci, ktorí vpustia dnu viac zákazníkov, môžu dostať pokutu až 3600 eur. V ďalšej fáze uvoľňovania opatrení by mali byť od 2. mája znovu otvorené nákupné centrá, väčšie obchody a kaderníctva. Reštaurácie a hotely by sa mohli postupne začať otvárať od polovice mája, uviedol Kurz. "Som si stopercentne istý, že sme urobili a robíme správnu vec," povedal kancelár v rozhovore pre denník Kurier zverejnenom v sobotu.

V ten istý deň pre verejnoprávnu stanicu ORF uviedol, že Rakúsko pandémiu ešte neprekonalo a hrozba stále pretrváva. Izolácia a sociálny odstup sú naďalej dôležité, dodal. V utorok sa v Rakúsku začne aj vo zvýšenej miere testovať na prítomnosť nového koronavírusu. "Máme stále viac kapacít a výrazne sme zlepšili logistiku," uviedol cez víkend rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober.

Ťažiskom testovania budú podľa neho domovy dôchodcov a ošetrovateľské centrá, kde sa nachádzajú pacienti so zvýšeným rizikom nákazy. Doteraz bolo v Rakúsku na koronavírus SARS-CoV-2 testovaných takmer 150.000 osôb; v priemere je za deň testovaných 5000 ľudí. Laboratórne kapacity sa podľa Anschobera medzičasom zvýšili tak, že za deň by sa testom mohlo podrobiť aj 20.000 ľudí.

Zmierňujú aj v Taliansku

V celkom Taliansku sa už od utorka môžu opätovne otvoriť kníhkupectvá, papiernictvá či predajne s detskými potrebami a oblečením, ak dokážu svojim zákazníkom zabezpečiť rovnaké rozstupy a hygienické opatrenia ako tie, ktoré už platia v supermarketoch. Informovala o tom agentúra AP s tým, že otváranie takýchto obchodov dosiaľ prebiehalo pomerne nesúvislo.

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Majitelia niektorých z nich a dokonca ani guvernéri viacerých regiónov sa totiž ešte nerozhodli, kedy predajne otvoria. Kníhkupectvá i papiernictvá zostali naďalej zatvorené v jednom z koronavírusom najzasiahnutejších regiónov - Lombardsku - a tiež v susednom Piemonte. Otvorenie takýchto predajní o týždeň posunul región Lazio v strednej časti Talianska, ktorého vedenie tak chcelo chrániť zamestnancov i zákazníkov.

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Benátsko takýmto obchodom nateraz povolilo otvoriť na dva dni v týždni, pričom avizovalo, že toto opatrenie je súčasťou postupného uvoľňovania obmedzení. Do práce sa okrem toho v utorok v Taliansku mohli vrátiť napríklad aj lesní robotníci, ktorí teraz môžu odpratať odumreté stromy, a to ešte predtým, ako sa výrazne oteplí, v dôsledku čoho dôjde k tzv. obdobiu lesných požiarov, píše AP.

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliansko postupne uvoľňuje niektoré
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Výber predajní, ktoré sa mohli v utorok znovu otvoriť, sa môže zdať náhodný, avšak predstavitelia talianskej vlády uviedli, že chceli študentom umožniť zásobiť sa pomôckami do školy a novým rodičom zase zaobstarať si výbavu pre svojich potomkov, približuje AP. Taliansky minister kultúry Dario Franceschini tiež podotkol, že knihy sú "základným tovarom" pre všetkých Talianov, ktorí sú teraz zatvorení vo svojich domovoch. Pripomenul tiež, že na všetky otvorené predajne sa vzťahujú rovnaké opatrenia týkajúce sa bezpečnosti a vzdialenosti ako na supermarkety.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu