Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Posledná šanca zatiahnuť záchrannú brzdu! Odborník varuje pred pádom do ekonomickej priepasti

Tomáš Zima Zobraziť galériu (2)
Tomáš Zima (Zdroj: FB/Tomáš Zima)

PRAHA – Rektor Univerzity Karlovej Tomáš Zima považuje za nutné prijať ním zverejnenú sériu opatrení, aby Česko nespadlo do hlbokej ekonomickej priepasti. Zima na svojej sociálnej sieti tvrdí, že ide o poslednú možnosť zatiahnuť záchrannú brzdu.

Tomáš Zima ako lekár, občan a rektor Univerzity Karlovej vyjadril svoje veľké obavy z devastačných dopadov boja proti novému koronavírusu.

Tvrdí, že Česko má ešte poslednú možnosť zatiahnuť záchrannú brzdu a pokúsiť sa čo najviac ochrániť pred pádom do hlbokej ekonomickej priepasti, ktorá by viedla k naplneniu smutných prognóz.

Ak sa tak nestane, príde podľa neho obdobie obrovskej nezamestnanosti, sociálneho zmaru a existenčných problémov pre státisíce ľudí, ktoré môže trvať desaťročia. „Je nevyhnutné okamžite a zásadne prehodnotiť prijaté opatrenia štátu, ich ďalšie trvanie, primeranosť, efektívnosť a predovšetkým plošnosť uplatňovania. Vidím pre to niekoľko dôvodov, založených na faktoch, dátach a číslach - nie na emóciách,“ uviedol.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Stále sa jej pýtajú, kde je droždie, predavačka si začala viesť denník: Má recept, ako sa nezblázniť

Rektor spísal desať bodov, v ktorých prináša návrhy opatrení, ktoré je podľa neho nutné prijať, aby škody pre koronavírusovú pandémiu boli znesiteľné pre spoločnosť.

A. Čo najskôr začať uvoľňovať karanténne opatrenia – do konca apríla zrušiť väčšinu obmedzení s výnimkou hromadných akcií, ochrany rizikových skupín (dôchodcovia) a karantény pozitívne testovaných osôb.

B. Navýšiť na maximum testovacie kapacity, uskutočniť čo najskôr testovanie náhodnej reprezentatívnej vzorky pre objektívne zistenie, koľko osôb sa stretlo s COVID-19.

C. Zásadne zvýšiť a zjednodušiť podporu SZČO, hlavne v oblasti živnostníkov, remesiel a služieb, cestovného ruchu, kultúry a tých, ktorí boli zasiahnutí opatreniami maximálnu mierou. Tieto odvetvia na seba naväzujú ďalšie veľké počty ľudí, ktorí sú ohrození stratou zamestnania.

D. Prijať rýchle, nekomplikované a plošné opatrenia v daňovej oblasti – odklady, daňové prázdniny, a ďalšie.

E. Zabezpečiť občanom možnosť dlhodobých odkladov splátok úverov na bývanie či nájmov v momente, keď sa dostanú vplyvom dopadov koronavírusovej krízy do existenčných problémov a platobnej neschopnosti.

F. Postupne uvoľniť cestovanie aspoň do susedných krajín s relatívne nízkou úrovňou choroby do konca tohto mája. A postupne uvoľňovať cestovanie podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v jednotlivých štátoch.

G. Ochrániť státisíce občanov, ktorí spadli alebo spadnú do dlhových pascí a exekúcií, a nastupujúci ekonomický prepad by pre nich bol úplne likvidačný. Možno napríklad pristúpiť k úplne mimoriadnemu predĺženiu splátok či k čiastočnému oddĺženiu.

H. Rýchlo prijať zákon proti úžerníckym pôžičkám a neštandardným nákupom, aby sme zabránili zneužívaniu krízy rôznymi "šmejdmi". Ako pre človeka, ktorý sa celý život pohybuje v zdravotníctve, sú pre mňa desivé niektoré zistenia, za koľko sú hocikde zhotovované predražené ochranné pomôcky a ďalšie prostriedky.

CH. Zverejniť zoznam všetkých položiek a vecí – vrátane cien a súm, ktoré štát v stave núdze nakupoval v objeme miliárd korún bez výberových konaní. Maximálna transparentnosť a zrozumiteľnosť všetkých krokov štátu v kríze je úplne zásadná.

I. Zabezpečiť, aby nedošlo ku škrtom v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Práve veda sa ukazuje ako jedna z kľúčových disciplín, ktorá je pre boj s podobnými pandémiami nepostrádateľná. Táto choroba je predovšetkým príbehom vedy a výskumu.

Viac o téme: ČeskoEkonomikaCOVID-19OpatreniaKoronavírusDopadyTomáš Zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu