Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľsko znovu vyzvalo Rusko: Žiadajú vrátenie vraku lietadla havarovaného pri Smolensku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Desať rokov po leteckej havárii pri Smolensku poľská vláda prostredníctvom diplomatickej nóty opäť požiadala Rusko, aby vydalo trosky vládneho špeciálu Tupolev T-154M, v ktorom zahynulo 96 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nijaká norma medzinárodného práva nedáva dôvody na to, aby si Rusko ponechalo majetok Poľska," píše sa v stanovisku rezortu poľskej diplomacie zverejnenom v piatok na Twitteri. Na palube poľského vládneho špeciálu, ktorý havaroval 10. apríla 2010 o 08.41 h len kilometer od letiska pri Smolensku, sa nachádzalo 88 cestujúcich a osem členov.

Medzi pasažiermi bol vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňski s manželkou Mariou a desiatky vysoko postavených poľských vládnych a vojenských predstaviteľov, ktorí si chceli uctiť pamiatku vyše 20.000 poľských dôstojníkov a intelektuálov zavraždených v roku 1940 pri dedinke Katyň. Ani po desiatich rokoch však vyšetrovanie leteckej havárie nie je v Poľsku ani v Rusku definitívne ukončené. Rusko trosky naďalej odmieta vydať a poľskí vyšetrovatelia, ktorí boli od roku 2010 v Rusku štrnásťkrát, ich môžu skúmať iba pod dohľadom ruskej strany.

Poľsko znovu vyzvalo Rusko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Už v októbri 2018 vyzvalo Parlamentné zhromaždenie Rady Európy Rusko o vrátenie trosiek Poľsku. Podľa Chicagského dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve musí krajina, v ktorej došlo ku katastrofe, odovzdať zvyšky lietadla po dokončení technického vyšetrovania príčiny nehody. Rusko však tvrdí, že trestné konanie v prípade havárie stále prebieha. Fragmenty vraku slúžia ako dôkaz, preto sa nemôžu byť vydané.

Poľsko už minulý týždeň avizovalo, že jeho delegácia sa 10. apríla nezúčastní na spomienke v ruskom meste Smolensk pri príležitosti desiateho výročia leteckej nehody. Poradca poľského premiéra Michal Dworczyk oznámil, že návšteva Smolenska sa posunie na bližšie nešpecifikovaný neskorší termín. Dodal, že cestu poľskej delegácie v súčasnosti nie je možné zorganizovať vzhľadom na bezpečnostné opatrenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu.

Spomienky na tragédiu obmedzili protivírusové opatrenia

Premiér Mateusz Morawiecki vyzval pri tejto príležitosti Poliakov, aby v boji so súčasnou koronavírusovou pandémiou prejavili jednotu podobnú tej, ktorá krajinu spojila v roku 2010, uviedla agentúra AFP. "V tejto chvíli sa čas zastavil. Ten výkrik stále znie v ušiach. Prešli sme touto tragédiou ako komunita. Dnes, za iných okolností, potrebujeme tiež jednotu," napísal Morawiecki na Twitteri.

Poľsko znovu vyzvalo Rusko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Premiér spolu s Jaroslawom Kaczyňským, bratom-dvojčaťom zahynuvšieho prezidenta a predsedom vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), a ďalšími politikmi položili vence k pamätníku obetiam nešťastia vo Varšave. Nasledovala krátka modlitba bez následných príhovorov. Poľský prezident Andrzej Duda položil kvety na Kaczyňského hrob, nachádzajúci sa na zámku Wawel v Krakove.

Ani po desiatich rokoch vyšetrovanie leteckej havárie nie je v Poľsku ani v Rusku definitívne ukončené. Samotní Poliaci sú v súvislosti s príčinami havárie rozdelení. Konzervatívna PiS obviňuje vtedajšiu liberálnu vládu Donalda Tuska z nedbanlivosti pri prípravách návštevy delegácie, ktorá si chcela uctiť pamiatku vyše 20.000 poľských dôstojníkov a intelektuálov zavraždených v roku 1940 pri dedinke Katyň príslušníkmi sovietskej tajnej služby NKVD.

Viac o téme: HaváriaLietadloVrakRuskoSmolenskPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu