Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbor PZ RE vyzýva Rusko, aby vrátilo Poľsku vrak prezidentského lietadla

Vrak lietadla, ktoré sa zrútilo v roku 2010 pri meste Smolensk.
Vrak lietadla, ktoré sa zrútilo v roku 2010 pri meste Smolensk. (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Výbor pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) podporil v pondelok návrh uznesenia, ktoré vyzýva Rusko, aby bezodkladne vrátilo príslušným poľským úradom vrak prezidentského lietadla poľských vzdušných síl typu Tu-154, ktoré sa v roku 2010 zrútilo pri meste Smolensk.

Vrátenie vraku sa má vykonať v úzkej spolupráci s poľskými expertmi a spôsobom, ktorým "sa predíde akémukoľvek ďalšiemu poškodeniu" možných dôkazov, uvádza podľa agentúry PAP daný výbor. Dokument predložil holandský poslanec Pieter Omtzigt zo strany Kresťanskodemokratická výzva (CDA). Práce na uznesení trvali niekoľko rokov.

Autori uznesenia tvrdia, že napriek ôsmim rokom, ktoré už uplynuli od tejto tragédie, Rusko stále nechce vydať vrak, ako ani ďalšie dôkazové materiály súvisiace s prípadom, čo je v rozpore s Chicagskou konvenciou o civilnom letectve z roku 1944. Tá usmerňuje vyšetrovanie leteckých nešťastí. Poľsko opakovane požadovalo, aby Rusko vrak vrátilo.

"Pretrvávajúce odmietanie ruských úradov vydať tento vrak a ďalšie dôkazové materiály je porušením práva a na poľskej strane vedie k špekuláciám, že sa Rusko snaží niečo skryť," uvádza sa v prijatom znení uznesenia.

K nešťastiu došlo 10. apríla 2010, keď poľský prezident Lech Kaczyňski a desiatky vysokopostavených vládnych i vojenských činiteľov smerovali daným lietadlom do Smolenska na západe Ruska, kde si mali pripomenúť 70. výročie Katynského masakru, pri ktorom Sovieti zavraždili 22.000 poľských dôstojníkov a členov inteligencie. Pri zrútení lietadla zahynulo všetkých 96 osôb na palube.

Viac o téme: LietadloSmolenskPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu