Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko obviňuje Sýriu z porušovania prímeria v Idlibe, Erdogan hovorí o odvete

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil sýrsku vládu zo stupňovania útokov na pozície povstalcov v severozápadnej Sýrii, čo podľa neho predstavuje porušenie prímeria. Podľa Erdogana navyše kabinet sýrskeho prezidenta Bašára Asada zneužíva koronavírusovú pandémiu, ktorá v súčasnosti "zamestnáva" svetové spoločenstvo, informovala tlačová agentúra AP.

Turecký prezident pohrozil odvetnou akciou v prípade, že bude porušovanie prímeria v sýrskej provincii Idlib pokračovať. "Turecko je odhodlané dodržiavať dohodu s Ruskom, avšak neustúpi agresii sýrskeho režimu," povedal Erdogan.

Turecká armáda podporuje sýrskych povstalcov v regióne Idlib na severozápade Sýrie, kde tento rok zvýšila počet svojich vojakov. Boje sa tam zmiernili, keď sa Ankara 5. marca dohodla na prímerí s Moskvou, ktorá podporuje sýrske vládne sily. Napriek dodržiavaniu prímeria však dochádza k jeho občasnému porušovaniu zo strany sýrskej armády.

Turecko obviňuje Sýriu z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

Dohoda zastavila trojmesačnú sýrsku ofenzívu v provincii Idlib, ktorá je poslednou pevnosťou povstalcov v krajine. Sýrska ofenzíva podporovaná Ruskom si vyžiadala životy stoviek civilistov a konflikt v posledných mesiacoch vyhnal z domovov zhruba milión ľudí.  V Idlibe sa lekári obávajú najhoršieho v prípade vypuknutia nákazy koronavírusom, pretože tamojšie nemocnice sú zdevastované a utečenecké tábory sú po deviatich rokoch vojny plné ľudí.

Viac o téme: Konflikt SýriaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu