Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Rusko a Saudská Arábia sú blízko k dohode o znížení produkcie ropy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko a Saudská Arábia sú „veľmi, veľmi blízko“ k dohode o znížení produkcie ropy. Vyhlásil to v pondelok generálny riaditeľ ruského investičného fondu (Russian Direct Investment Fund, RDIF) Kirill Dmitrijev.

„Myslím si, že celý trh chápe, že táto dohoda je dôležitá a prinesie veľa stability, takej dôležitej stability, a sme veľmi blízko,“ povedal Dmitrijev. V pondelok sa pritom mala uskutočniť videokonferencia ministrov ropného priemyslu z aliancie OPEC+, ktorú tvoria členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom. Ale rokovania boli odložené a je „pravdepodobné“, že sa uskutočnia vo štvrtok 9. apríla. Očakáva sa, že ministri budú diskutovať o znížení produkcie ropy.

Ceny ropy v prvý deň obchodovania tento týždeň klesli po správe o odklade rokovaní. Na otázku, či sa Rijád a Moskva do konca tohto týždňa spoja, aby sa pokúsili o nejaký druh dohody, Dmitrijev povedal, že očakáva veľmi pozitívny odkaz a myslí si, že sú "veľmi, veľmi blízko“ dohody.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Poukázal pritom na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý minulý týždeň navrhol kombinované zníženie ťažby o 10 miliónov barelov denne. „Hovoril o dôležitosti tejto ropnej dohody, takže Rusko je odhodlané,“ povedal Dmitrijev v pondelok. Dodal, že Rusko úzko spolupracuje s predstaviteľmi USA v snahe dosiahnuť, aby sa aj americkí výrobcovia podieľali na znižovaní produkcie.

"Myslím si, že sú to Rusko, Saudská Arábia, USA a ďalšie krajiny, ktoré musia vstúpiť do procesu stabilizácie trhov. A nastoliť stabilitu vo svete, ktorý pravdepodobne čaká najhoršia recesia v histórii," dodal na záver.

(1 barel = 159 litrov)

Viac o téme: RopaZníženieProdukciaRuskoSaudská ArábiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu